Χιλιάδες  διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Παρισιού υποστηρίζοντας το δικαίωμα των ομοφυλοφίλων στον γάμο, όπως προωθείται μέσω νομοσχεδίου από την κυβέρνηση Ολάντ. Πριν από δύο εβδομάδες μεγάλη διαδήλωση είχε διεξαχθεί από το αντίπαλο στρατόπεδο, όσων ήταν εναντίον των γάμων ομοφύλων ζευγαριών και του δικαιώματος υιοθεσίας από αυτούς.

Ads

Περίπου 125 χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία.

«Η ισότητα στα δικαιώματα δεν είναι απειλή», «Ισότητα τώρα, όχι στις διακρίσεις» και άλλα συνθήματα, ήταν γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών, που ξεκίνησαν από την πλατεία  Denfert-Rochereau και κατευθύνθηκαν προς το νότιο τμήμα της πόλης, κρατώντας πολύχρωμες σημαίες.
 
Πολίτες από διάφορα μέρη διάφορα μέρη της Γαλλίας έφτασαν στο Παρίσι αψηφώντας τη βροχή προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα αιτήματα των ομοφυλόφιλων για το δικαίωμα σύναψης γάμου και υιοθεσίας.
 
Ένα ζευγάρι 68χρονων ανέφερε ότι προσήλθαν στη διαδήλωση για να υποστηρίξουν «την ισότητα, τις ιδέες και τον (gay) γιο μας».
 

Υποστηρικτής της πορείας και ο υπουργός Jean-Marc Ayraul, ο οποίος το Σάββατο δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία για την εξέλιξη του νομοσχεδίου. «Θα περάσει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία», τόνισε.
 
Την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο η πρόταση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για τη ψήφιση του νόμου, που έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και κοινωνικές αντιδράσεις.

Ads

Στις 13 Ιανουαρίου έγινε η μαζικότερη μέχρι τώρα πορεία από αντίπαλους της μεταρρύθμισης, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 πολίτες.