Παρέμβαση ξένων δυνάμεων για την κρίση στην Αλβανία ζήτησε ο Έντι Ράμα, ο οποίος συνάντησε τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ στο γραφείο του στα Τίρανα.

Ads

Ο Ράμα εξήγησε διεξοδικά στους συνομιλητές του, τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρά το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας.

Όπως τους είπε μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επικίνδυνη για την πολιτική σταθερότητα της χώρας, δημιουργώντας ένα κακό προηγούμενο.

Κάλεσε, δε, τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης.

Ads

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και ενώ όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιπολίτευση, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών έκρινε παράνομη την απόφαση του Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών. Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, ταυτόχρονα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου Μέτα οξύνοντας περαιτέρω την μεταξύ τους σύγκρουση και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη.