Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός με τους φιλορώσους αποσχιστές στα ανατολικά της Ουκρανίας για ακόμη 72 ώρες ανακοίνωσε το Κίεβο. Στο μεταξύ, εν μέσω εκεχειρίας, εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται.

Ads

Διαβάστε επίσης: Υπεγράφη η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας

Όπως μετέδωσε το Reuters, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας  η κατάπαυση του πυρός άρχισε το βράδυ της Παρασκευής και θα διαρκέσει έως τις 10 το βράδυ της 30ης Ιουνίου.

Την παράταση την είχε προαναγγείλει νωρίτερα την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβε μέρος.

Ads

Στην προαναγγελία του Ποροσένκο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αντέδρασε λέγοντας πως καλωσορίζει την τριήμερη παράταση της εκεχειρίας, ωστόσο όπως είπε αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει απλώς μια αναβολή του τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές για να καταθέσουν τα όπλα. «Ελπίζουμε πως αυτό δεν σημαίνει μόνο μια παράταση του τελεσιγράφου για τρεις ημέρες», είπε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εν τω μεταξύ οι ηγέτες της Ε.Ε. έδωσαν διορία στη Ρωσία τρεις ημέρες για να προχωρήσει σε σαφείς ενέργειες ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες

Την ίδια ώρα στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.  Στο Κράματορσκ ομάδα φιλορώσων επιτέθηκαν σε τεθωρακισμένο άρμα του ουκρανικού στρατού. Τέσσερις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την επίθεση και πέντε τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυτονομιστές έχουν επίσης καταλάβει δύο σημεία ελέγχου, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Ανάλογο είναι το σκηνικό και στο Ντόνετσκ. Οι αποσχιστές κατέλαβαν τη βάση της ουκρανικής εθνοφρουράς. Μετά από 4 ώρες μάχης οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ξέμειναν από πυρομαχικά με αποτέλεσμα να παραδώσουν τη βάση στους φιλορώσους. Μέλη των ουκρανικών δυνάμεων και ο διοικητής της ομάδας κρατήθηκαν ως όμηροι και απελευθερώθηκαν μετά από μερικές ώρες.