H απόλυση του διευθυντή του FBI, Τζέημς Κόμεϊ, με εντολή του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ουάσιγκτον. Το παρασκήνιο, όμως, σύμφωνα με το Politico, είναι πολύ πιο βαθύ.

Ads

Ο Τράμπ ζύγιζε την απόλυση του διευθυντή της διαβόητης υπηρεσίας εδώ και αρκετές ημέρες. Όταν τελικά το αποφάσισε χθες το απόγευμα δεν κάλεσε στο τηλέφωνο τον ίδιο τον Κόμεϊ. Αντιθέτως έστειλε τον εδώ και χρόνια προσωπικό του φρουρό να μεταδώσει το μήνυμα της απόλυσης μέσα σε ένα κλειστό φάκελο στα κεντρικά του FBI.

Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε εξαγριωθεί σχετικά με την έρευνα για τις σχέσεις των συνεργατών του με τη Ρωσία και την ανεξέλεγκτη από τον ίδιο εξαπλούμενη φημολογία γύρω από το θέμα. Ρωτούσε, σύμφωνα με κοντινούς του συμβούλους που επικαλείται το Politico, διαρκώς τους βοηθούς του γιατί δεν εξαφανίζεται το θέμα της έρευνας και απαιτούσε να βγάλουν μια ανακοίνωση εκ μέρους του. Πολλές φορές ούρλιαζε βλέποντας τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ.

Η απόλυση του διευθυντή που έγινε μόλις την 110η ημέρα του στο Οβάλ Γραφείο, καταγράφηκε ως άλλη μια ξαφνική στροφή μιας κυβέρνησης που έχει ήδη απολύσει τον Γενικό Εισαγγελέα και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα, ο Τράμπ μέχρι πρόσφατα εξυμνούσε τον Κόμεϊ, ενώ σε μια εμφάνιση τον Ιανουάριο του έδωσε και ένα φιλί!

Ads

Ο ίδιος ο Κόμεϊ έμαθε για την απόλυσή του από την τηλεόραση ενώ βρισκόταν στο αρχηγείο του FBI στο Λος Άντζελες. Οι σύμβουλοι του Τράμπ δήλωσαν πως οι πρωινές τους συναντήσεις για την διαμόρφωση της ημερήσιας ατζέντας δεν συμπεριέλαβαν ποτέ την γκρίνια για τον διευθυντή του Γραφείου. «Κανείς δεν γνώριζε τίποτα. Ξαφνικά έσπασαν τα τηλέφωνα και όλοι έλεγαν ‘πως;’», σχολίασε ένας εξ αυτών.

Με το να εκδιώξει όμως τον διευθυντή του FBI, που ερευνούσε τους συνεργάτες του, ο Τράμπ μάλλον έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά παρά την δάμασε. Μάλιστα δέχθηκε ισχυρή κριτική και από τους Δημοκρατικούς αλλά και από τους Ρεπουμπλικάνους. «Η στιγμή της απόλυσης είναι ιδιαίτερα προβληματική», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σάσε.

Ο Τράμπ είχε εξαγριωθεί με την έρευνα για τη Ρωσία -ειδικά όταν ο Κόμεϊ την ανακοίνωσε στην Γερουσία- και με το γεγονός ότι ο διευθυντής δεν υποστήριζε τους δικούς του ισχυρισμούς ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθούσε τα τηλέφωνά του στον Πύργο του.

Η κριτική σε βάρος του Κόμεϊ, όμως, που έρχεται και από τα δυο κόμματα, είχε αρχίσει να αυξάνεται από το περασμένο καλοκαίρι όταν και ανακοίνωσε με μια μακροσκελή επιστολή ότι κλείνει την έρευνα για τα email της Χίλαρι Κλίντον.

Αυτή η κριτική, όμως, έκανε τον Αμερικανό Πρόεδρο να σχεδιάσει λάθος. Γύρω στις πέντε χθες το απόγευμα ο Τράμπ ξεκίνησε μερικά διερευνητικά τηλέφωνα αναζητώντας υποστήριξη από γερουσιαστές. Ο Λευκός Οίκος θεωρούσε ότι η απόφασή του θα ήταν win-win και για τις δυο πολιτικές ομάδες αφού όλοι είχαν πρόβλημα με τον Κόμεϊ. Αντιθέτως όμως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τσάκ Σούμερ, του είπε πως θα κάνει μεγάλο λάθος και τότε εκείνος αιφνιδιάστηκε.

Όταν από το Οβάλ Γραφείο έβλεπε τα ρεπορτάζ για την απόφασή του εξοργίστηκε που κανείς δεν τον υποστήριζε. Περίμενε οπαδούς σε τυμπανοκρουσίες, σύμφωνα με κοντινό του πρόσωπο. Οι αναλυτές του μάλωναν μεταξύ τους γιατί δεν συνειδητοποιούσαν όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κάποιοι δήλωσαν στο Politico ότι δεν είχε καταστρωθεί καμία επικοινωνιακή πολιτική για την απόλυση, και όλα άρχισαν να γίνονται βιαστικά την τελευταία στιγμή. Όταν ο Σούμερ ζήτησε έναν ειδικό εισαγγελέα για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάϊσερ, πρότεινε σαν στρατηγική να στείλουν «φρέσκα πρόσωπα» στην τηλεόραση. Μέχρι το βράδυ, υπάλληλοι του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη από την τηλεόραση ότι επρόκειτο για γραφειοκρατικό ζήτημα και ότι πρέπει να κλείσει η διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην επιστολή της απόλυσης, ο Τράμπ γράφει ότι ο διευθυντής του FBI τον διαβεβαίωσε τρεις φορές προσωπικά ότι δεν ερευνάται. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει πότε έγιναν αυτές οι συζητήσεις ή γιατί ο Κόμεϊ έδωσε εθελοντικά αυτές τις πληροφορίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τράμπ έχει σχολιάσει δημοσίως μια έρευνα που είναι ανοιχτή – κάτι που απαγορεύεται πολιτικά για τους Προέδρους. Συγκεκριμένα, πρόσφατα είχε σχολιάσει ότι ο Κόμεϊ είχε κάνει τη χάρη στην Κλίντον να χαλαρώσει την έρευνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, βέβαια, ο Τράμπ είχε δεχθεί επιστολές από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον αναπληρωτή του, στις οποίες πρότειναν την απομάκρυνση του διευθυντή του FBI. Ο Πρόεδρος αποφάσισε, υποστήριξε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με αυτές. Μάλιστα, είπε πως οι επιστολές ήρθαν αυτοβούλως και δεν τις είχε ζητήσει ο Λευκός Οίκος.

Όμως κοντινά του πρόσωπα που γνωρίζουν τα γεγονότα είπαν πως ο Πρόεδρος μιλούσε για την απόλυση για περισσότερο από μια εβδομάδα και ότι οι επιστολές γράφτηκαν για να του δώσουν την αιτιολόγηση.

Η απόφαση σηματοδοτεί πάντως μια στροφή 180 μοιρών για τον Ντόναλντ Τράμπ. Καθόλη την προεκλογική περίοδο φώναζε το σύνθημα «κλειδώστε τη μέσα» και εξύμνησε τον Κόμεϊ όταν τον Οκτώβριο άνοιξε ξανά την έρευνα. Μάλιστα, δυο μέρες μετά την ορκομωσία του αστειευόταν μαζί του στον Λευκό Οίκο.

Στους κύκλους του FBI και μάλιστα στους στενούς του Κόμεϊ, υπάρχει θυμός και απαιτούν απαντήσεις γιατί έγινε η απόλυση και πως επιλέχθηκε η στιγμή. Από την άλλη πλευρά στο σπίτι του συνεργάτη του Τράμπ, Ρότζερ Στόουν, επικρατούσε ηρεμία. Πολλοί συμμαχοί του και φίλοι, είχαν ενθαρρύνει τον Πρόεδρο να διώξει τον Κόμεϊ καθώς το όνομα του Στόουν είχε εμπλακεί πολλές φορές στην έρευνα. Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση, είπε όμως στους δημοσιογράφους ότι βρίσκεται στο σπίτι του και απολαμβάνει ένα καλό πούρο.