Ο κύκλος της βίας δεν κλείνει στις ΗΠΑ, όπου χθες ένας ένοπλος σκότωσε τρεις αστυνομικούς και τραυμάτισε άλλους τρεις στην Μπατόν Ρουζ, της Λουιζιάνα. Δράστης ο Γκάβιν Γιουτζίν Λονγκ, ένας παρασημοφορημένος πρώην πεζοναύτης με το βαθμό του λοχία.

Ads

Ο ένοπλος πίσω από το νέο μακελειό, ήταν μαύρος, ζούσε στο Κάνσας Σίτι στο Μιζούρι και ήταν περίπου 29 χρόνων.

Το ιστορικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο για τον Γκάβιν Γιουτζίν Λονγκ αναφέρει ότι υπηρέτησε ως πεζοναύτης στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2005 έως τον Αύγουστο του 2010 και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία, με ειδίκευση στα δίκτυα πληροφοριών. Μεταξύ του Ιουνίου του 2008 και του Ιανουαρίου του 2009 υπηρέτησε στο Ιράκ, όταν αναγνωρίστηκε για την υπηρεσία του με αρκετά μετάλλια και με επαίνους.

Χθες το απόγευμα, οι αστυνομικοί δέχτηκαν μία κλήση όπου κάποιος άγνωστός ανέφερε έναν ύποπτο με όπλο σε περιοχή του Μπατόν Ρουζ. Όταν έφτασαν στο σημείο οι δράστες άνοιξαν πυρ και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Ανώνυμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι αρχές πιστεύουν πως η κλήση στην αστυνομία που έγινε σε αριθμό επείγουσας ανάγκης ήταν προσχεδιασμένη.

Ads

Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Λουιζιάνα, ο Λονγκ έδρασε μόνος του. Ήταν ντυμένος στα μαύρα και είχε στήσει ενέδρα, περιμένοντας τους αστυνομικούς να έρθουν προτού αρχίσει να πυροβολεί.

Στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε, ο οπλοφόρος σκότωσε δύο αστυνομικούς από το αστυνομικό τμήμα της Μπατόν Ρουζ και έναν βοηθό σερίφη. Τραυμάτισε επίσης άλλους τρεις, έναν από αυτούς βαριά, προτού σκοτωθεί ο ίδιος από τους αστυνομικούς.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ποια ήταν τα αίτια που τον οδήγησαν στην πράξη του, και οι έρευνες συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται πως στην ίδια πόλη πριν από μερικές ημέρες είχε δολοφονηθεί από αστυνομικούς ο αφροαμερικανός  Άλτον Στέρλινγκ γεγονός που προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυριών και οργισμένων διαδηλώσεων και εκφράζονται φόβοι για αναζωπύρωση των συγκρούσεων. «Πρόκειται για μια ανείπωτη και αδικαιολόγητη επίθεση σε μια εποχή που αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ενότητα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα.

Έκκληση για ενότητα από τον Ομπάμα

Μετά και το νέο αιματηρό περιστατικό στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ενότητα και προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί το αιματηρό γεγονός για να οξυνθούν οι πολιτικές διαμάχες κατά τη διάρκεια της έντονα διχαστικής προεκλογικής περιόδου.

«Δεν χρειαζόμαστε εμπρηστικές ρητορείες», τόνισε, απευθυνόμενος σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.