Διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας, μετά από την ψήφιση σχετικού νόμου από την Βουλή της χώρας.

Ads

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το νόμο που ενέκρινε η Βουλή την Τρίτη και επιτρέπει τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος, λόγω του ρόλου του «στην υποστήριξη των φιλορωσικών αποσχιστικών τάσεων» στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του νόμου που επιφέρει αλλαγές στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, σημειώθηκε ένταση με αποτέλεσμα να υπάρξουν σωματικές αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών του ΚΚ Ουκρανίας και συναδέλφων τους του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα («Ελευθερία») και η συνεδρίαση να διακοπεί για 15 λεπτά.

Ο Α’ Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας Πιοτρ Σιμονένκο δήλωσε ότι οι προσπάθειες να τεθεί το κόμμα εκτός πολιτικής ζωής της χώρας θα αποβούν άκαρπες, προσθέτοντας ότι οι αρχές του Κιέβου θέλουν να εξαφανίσουν το κόμμα επειδή έχει «ξεκάθαρο πρόγραμμα».

Ads

Το ζήτημα συζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, όπου δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε «το ζήτημα της απαγόρευσης της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, το οποίο συνέβη χτες, από την αντιδραστική, φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου, και βεβαίως να κινητοποιηθεί ο λαός έτσι ώστε να μην περάσει. Το ΚΚ Ουκρανίας είναι ένα κόμμα που έχει προσφέρει πολλά στο λαό της Ουκρανίας, είναι μια σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη, μια λαϊκή δύναμη με 2.000.000 ψήφους στις τελευταίες εκλογές, και από αυτή την άποψη καθημερινά θα βρεθούμε στους δρόμους, και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες μαζί με άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα».