Πάνω από 2.000 υπήκοοι χωρών της υποσαχάριας Αφρικής τέθηκαν υπό κράτηση από τις 22 Σεπτεμβρίου στην Αλγερία και στη συνέχεια, απελάθηκαν στον Νίγηρα και στο Μάλι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατήγγειλε ότι οι αλγερινές αρχές προβαίνουν σε «αυθαίρετες συλλήψεις» και μαζικές, «παράνομες» απελάσεις.

Ads

Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι συνελήφθησαν στο Αλγέρι, στα προάστιά του και στην πόλη Μπουλίντα (50 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας) μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Ταμανρασέτ, περίπου 2.000 χιλιόμετρα νοτιότερα, προτού «εγκαταλειφθούν» από τις αλγερινές αρχές σε μια κοινότητα στα σύνορα, στο έδαφος του Νίγηρα, εξήγησε η Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον 100 άλλοι, που αφέθηκαν στην αλγερινή πλευρά των συνόρων, χρειάστηκε να «περπατήσουν έξι ώρες στην έρημο» για να φθάσουν εκεί, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία διευκρίνισε πως μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων απελάθηκαν επίσης στο Μαλί.

Η Αμνηστία κατήγγειλε ότι γίνονται συλλήψεις βασισμένες σε «εθνοτικά χαρακτηριστικά» και ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν εξετάζουν καν το «εάν οι μετανάστες έχουν άδεια νόμιμης παραμονής στην Αλγερία ή όχι», τονίζοντας πως ορισμένοι από τους ανθρώπους που απελάθηκαν από τη χώρα διέθεταν έγκυρες βίζες.

Ads

Οι αρχές της Αλγερίας πρέπει «να τερματίσουν επειγόντως αυτές τις συλλήψεις και τις παράνομες απελάσεις», τόνισε η Χέμπα Μοράγιεφ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία, καταδικάζοντας την «πολιτική διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική».

Οι απελάσεις αυτές αθετούν τις «εγγυήσεις της ορθής διαδικασίας», κυρίως τη δυνατότητα αμφισβήτησης του μέτρου μέσω μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη, γεγονός το οποίο αντίκειται τόσο στους διεθνείς κανόνες όσο και στη νομοθεσία της Αλγερίας, υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.

Μεταξύ των ανθρώπων που απελάθηκαν είναι πολίτες του Νίγηρα, της Γουινέας, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπενίν, του Μαλί, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, της Νιγηρίας, της Λιβερίας, του Καμερούν και της Σιέρα Λεόνε. Ανάμεσα τους εξάλλου βρίσκονταν 300 και πλέον ανήλικοι, πολλοί εξ αυτών ασυνόδευτοι, υπογράμμισε η Αμνηστία.

Διάφορες ΜΚΟ υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 πολίτες κρατών της υποσαχάριας Αφρικής ζουν παράτυπα στην Αλγερία, χωρίς καμία νομική προστασία και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο οι αλγερινές αρχές είχαν ήδη προχωρήσει στον επαναπατρισμό χιλίων πολιτών του Νίγηρα που δεν είχαν εξασφαλίσει άδειες νόμιμης παραμονής.

Τον Ιούνιο μια ετικέτα που χρησιμοποιήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικούς δικτύωσης -«όχι στους Αφρικανούς στην Αλγερία»- προκάλεσε πολεμική, η οποία τροφοδοτήθηκε κατόπιν από τις δηλώσεις εναντίον των μεταναστών που έκανε ο Άχμεντ Ουάχιγια, ο ισχυρός άνδρας του καθεστώτος, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός τον Αύγουστο.

Ο Ουάχιγια κατηγόρησε τους «ξένους παράτυπους μετανάστες» ότι φέρνουν «το έγκλημα, τα ναρκωτικά και άλλες μάστιγες» στην Αλγερία. Την επομένη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Αμπντελκαντέρ Μεσάχελ απαίτησε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» εναντίον «της μαζικής έλευσης στην Αλγερία μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική».