«Με ελπίδα την ειρηνική λύση στην κοινωνική και πολιτική αναταραχή, πήρα μια προσωπική απόφαση και ζήτησα από τον Πρόεδρο να δεχθεί την παραίτησή μου από την θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Νίκολαϊ Αζάροφ. Ο Πρόεδος Βίκτορ Γιανούκοβιτς έκανε δεκτή την παραίτηση, που συνοδεύτηκε από αυτές του υπουργικού συμβουλίου ωστόσο, του ζήτησε να διατηρήσει τα καθήκοντά του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ads

Πάντως ήδη, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Μπατκιφσκινα, Αρσένι Γιατσενιουκ, δήλωσε στο πρακτορείο Ιταρ-Τας ότι δεν επιδιώκει να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο επικεφαλής του κόμματος Ουντάρ, Βιτάλι Κλίτσκο, σχολίασε πως πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού. 

Την ίδια στιγμή, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ένα ενδεχόμενο «πραξικόπημα». «Πρόκειται για μια υπεύθυνη κίνηση από έναν έμπειρο πολιτικό που μπορεί να βάλει τα προσωπικά του συμφέροντα κάτω από τα συμφέροντα του κράτους, τα συμφέροντα της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των αρχών και της κοινωνίας», σχολίασε η βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος των Περιοχών, Άννα Τζέρμαν

Η παραίτησή του Αζάροφ έρχεται την ημέρα που διεξάγεται μια κρίσιμη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο με τους βουλευτές να επιδιώκουν να θέσουν ένα τέλος στην κλιμάκωση της κρίσης. Σημειώνεται πως χθες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μια σειρά υποχωρήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση. Κατά την συνεδρίαση αποσύρθηκαν 9 από τα 12 μέτρα της κυβέρνησης κατά των διαδηλώσεων. 
 
Υπενθυμίζεται πως στο Κίεβο λαμβάνουν χώρα αναταραχές για περισσότερο από δυο μήνες, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στραφεί προς την Ρωσία.
 
Διαβάστε αναλυτικά για το Κίνημα της Ευρώπης
 
Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε κλιμάκωση της βίας μετά το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μετά από επέμβαση της αστυνομίας σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου είχαν κατασκηνώσει οι διαδηλωτές υπήρξαν θύματα και πυροδοτήθηκε νέος κύκλος βίαιων συγκρούσεων με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται.
 
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ανάμεσα στις τάξεις των φιλοευρωπαίων έχουν ενταχθεί και ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις, τις οποίες η αντιπολίτευση κατηγορεί για τις βίαιες εξάρσεις.
 
Διαβάστε περισσότερα: Ουκρανία: Η ακροδεξιά πνίγει το «Κίνημα της Ευρώπης»
 
Η παραίτηση του πρωθυπουργού, πάντως, ενός εκ των μακροβιότερων προσωπικοτήτων στην πολιτική σκηνή της χώρας, αναμένεται να επιφέρει αντιδράσεις και από το εξωτερικό. Ήδη η Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ανέφερε δια του εκπροσώπου της ότι θα προβεί σε διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. 

Ads