Την παραίτησή του υπέβαλε, χθες, Παρασκευή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, με το επιχείρημα ότι είναι καιρός να προχωρήσει η χώρα εμπρός, μετά την έντονη διένεξη ανάμεσα στον ίδιο και την κυβέρνηση της προέδρου Φερνάντες δε Κίρσνερ όσον αφορά τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα της χώρας σε συνάλλαγμα για να αποπληρώσει χρέη.

Ads

Ο Μαρτίν Ρεδράδο εμπόδισε την πρωτοβουλία που ανέλαβε η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες να χρησιμοποιήσει 6,6 δις δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για να αποπληρώσει χρέη της χώρας. Η πρόεδρος τον καθαίρεσε την 7η Ιανουαρίου. Δικαστήριο τον αποκατέστησε στα καθήκοντά του την επομένη. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας διόρισε τον αντιπρόεδρο, Μιγκέλ Άνχελ Πέσκε, προσωρινό διοικητή.

Δικαστήριο είχε κρίνει την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διορίσει νέο διοικητή στην κεντρική τράπεζα αν δεν αποφανθεί για την καθαίρεσή του το Κογκρέσο. Η κυβέρνηση της Φερνάντες διόρισε προσωρινό διοικητή, ερμηνεύοντας διασταλτικά την απόφαση. Η ίδια απόφαση ενέκρινε το «πάγωμα» της προσπάθειας της προέδρου να χρησιμοποιήσει το συνάλλαγμα για την κάλυψη του χρέους -η Φερνάντες θα επιχειρήσει να το πράξει με τη στήριξη του Κογκρέσου, όπου θα θέσει το σχέδιό της προς έγκριση.

Ads

Η αστυνομία απαγόρευσε στο Ρεδράδο να μπει στην κεντρική τράπεζα την Κυριακή και ακόμα και βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτίμησαν ότι είναι καιρός να φύγει.

Η πρόεδρος Φερνάντες δεν θα αποδεχθεί την παραίτηση του Ρεδράδο ωσότου αποφανθεί για το ζήτημα το Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησής της Ανίμπαλ Φερνάντες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι μας αφορά, δεν υφίσταται παραίτηση».

Το Κογκρέσο αναμένεται ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό την Τρίτη.