Την παραίτησή του από την ηγεσία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BfV) υπέβαλε τη Δευτέρα ο Χάιντς Φρομ. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του σκανδάλου, που εμπλέκει νεοναζί, μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, αστυνομία, αλλά και πολιτικούς,
 

Ads

Ειδικότερα, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας φέρονται να έχουν καταστρέψει έγγραφα, που αποτελούσαν πειστήρια εναντίον μελών μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, της NSU (National Socialistic Underground), που μέσα σε μια δεκαετία είχε σκοτώσει 10 ανθρώπους τουλάχιστον, είχε ληστέψει 14 τράπεζες και είχε τοποθετήσει δύο βόμβες.
 
Ο Χάιντς Φρομ παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας τη διοικητική ευθύνη της ανεπάρκειας που επέδειξε η υπηρεσία. Μία από τις τελευταίες του πράξεις του ήταν να διατάξει ενδελεχή έρευνα για την καταστροφή εγγράφων που σχετίζονταν με την υπόθεση.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς Πίτερ Φρίντριχ έκανε δεκτή την παραίτηση του Φρομ. Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν έκπληκτοι από τα λάθη που έκαναν οι υφιστάμενοι του δεύτερου, στη συγκεκριμένη υπόθεση.
 
«Ανησυχούμε  βαθύτατα από το πόσο θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε ο υπουργός.
 
Το αντιπολιτευόμενο SPD καλωσόρισε ως «όχι μόνο πολιτικά αξιοπρεπή, αλλά σωστή και απαραίτητη» την παραίτηση, λέγοντας πως ο Φρομ αναλαμβάνει την ευθύνη για την αδικαιολόγητη συμπεριφορά των υφισταμένων του.

Αναλυτικά για την υπόθεση: Σκάνδαλο με νεοναζί και μυστικές υπηρεσίες στην Γερμανία