Παραιτήθηκε από την αστυνομία ο Ντάρεν Ουίλσον, ο αστυνομικός που τραυμάτισε θανάσιμα τον 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν. Ο λευκός αστυνομικός του τμήματος του Φέργκιουσον έγινε η αιτία του ξεσηκωμού ενός μαζικού κινήματος κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων που εκδηλώθηκε σε οργισμένες διαδηλώσεις τόσο στο Φέργκιουσον αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Ads

Σχεδόν 4 μήνες μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν κι έπειτα από την απόφαση της Δικαιοσύνης που απήλλαξε τον αστυνομικό από τις κατηγορίες, αλλά ύστερα και από τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξέσπασαν τόσο μετά το μοιραίο γεγονός όσο και μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ο Ντάρεν Ουίλσον απέστειλε επιστολή στην έδρα της αστυνομίας ισχυριζόμενος ότι παραιτείται λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των συναδέλφων του.

Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του, εκείνος ήλπιζε ότι θα συνέχιζε να υπηρετεί την αστυνομία αλλά «η ασφάλεια των άλλων αξιωματικών της αστυνομίας και της ευρύτερης κοινότητας έχουν μεγάλη σημασία για εκείνον».«Μου είπαν ότι αν συνέχιζα να κάνω τη δουλειά μου, θα υπήρχε κίνδυνος για τους κατοίκους και τους αστυνομικούς Φέργκιουσον, ένα ενδεχόμενο που έπρεπε να σταματήσει», αναφέρει ακόμη ο αστυνομικός. «Ελπίζω ότι η παραίτησή μου θα επιτρέψει να επουλωθούν οι πληγές της κοινότητας» πρόσθεσε.

Οι πληγές στο Φέργκιουσον όπου ζει κατά πλειοψηφία πληθυσμός αφροαμερικανών, είναι δύσκολο όμως να κλείσουν καθώς το τραγικό γεγονός ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των περιστατικών βίας με ρατσιστικό – φυλετικό υπόβαθρο, έχοντας πυροδοτήσει μια εθνική συζήτηση για τις φυλετικές σχέσεις και τη χρήση της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

Στο μεταξύ, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεκίνησαν το Σάββατο από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια πορεία 193 χιλιομέτρων προς την πρωτεύουσα της Πολιτείας, το Τζέφερσον Σίτι.

Περίπου 100 άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία, η οποία θα διαρκέσει επτά μέρες και διοργανώνεται από την οργάνωση National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) με πολλούς ακόμη να πρόκειται να ενταχθούν στην πορεία στη διαδρομή.