Τα διεθνή χρηματιστήρια και το δολάριο υποχωρούν σήμερα μετά την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον, η οποία ενίσχυσε τους φόβους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει στην επιβολή προστατευτικών δασμών, ρισκάροντας έναν εμπορικό πόλεμο.

Ads

Ο Κον, που ήταν πολέμιος των τάσεων προστατευτισμού στην κυβέρνηση του Τραμπ, δήλωσε χθες ότι αποχωρεί, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις παγκοσμίως σε μία σειρά σημαντικών στοιχείων ενεργητικού. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές 47 χωρών, υποχωρούσε 0,2%, μετά από κάποια ενίσχυση στις ασιατικές αγορές που ακολούθησε την είδηση ότι η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνοδο κορυφής τους εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3%. Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αύξησης των εισαγωγικών δασμών από τις ΗΠΑ, ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις, υποχωρώντας 1,1%. Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν ότι ο δείκτης S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα ανοίξει με πτώση 0,8%.

«Χωρίς τη συγκρατητική επιρροή του Κον στον Τραμπ, ο πρόεδρος θα έχει τώρα ελεύθερα τα χέρια του να προχωρήσει στην επιβολή νέων δασμών και γενικά στο στοίχημα για το εμπόριο», δήλωσε αναλυτής της ETX Capital, προσθέτοντας: «Από μόνο του αυτό δεν προοιωνίζεται καλό για ανάληψη κινδύνου (από τους επενδυτές), παρά τη μικρή ώθηση που είδαμε από την είδηση ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να εξετάσει την αποπυρηνικοποίησή της».

Ads

Η αποχώρηση του Κον επηρέασε και τις αγορές συναλλάγματος, με το δολάριο να υποχωρεί 0,4% και 0,2%, έναντι του ιαπωνικού γεν και του ελβετικού φράγκου, αντίστοιχα – δύο νομισμάτων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας. Η ισοτιμία του δολαρίου είναι ελάχιστα υψηλότερα από το χαμηλό επίπεδο 14 μηνών έναντι του γεν, που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Το καναδικό δολάριο και το μεξικανικό πέσο υποχώρησαν και τα δύο περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου, καθώς η παραίτηση του Κον θεωρείται ότι αυξάνει τους κινδύνους αποχώρησης των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA (τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική).

Οι τιμές των πρώτων υλών μειώθηκαν, λόγω ανησυχιών ότι οι τριβές στο εμπόριο μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, με την τιμή του μπρεντ να χάνει τα κέρδη 1,2% που σημείωσε χθες. Η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχωρούσε 0,9%, περιορίζοντας τα κέρδη 1,4% της χθεσινής συνεδρίασης.

Τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 1-3 μονάδες βάσης, ακολουθώντας την αντίστοιχη άνοδο των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στη διάρκεια της νύχτας.