«Στροφή» έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και της υποκλοπής των email στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς παραδέχτηκε πως πίσω από αυτές τις επιθέσεις βρισκόταν η Ρωσία.

Ads

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το στρατόπεδο των Δημοκρατικών δέχτηκε ένα κύμα κυβερνοεπίθεσεων στα email υψηλόβαθμων στελεχών ακόμη και της Χίλαρι Κλίντον. Τα στοιχεία που διέρρευσαν ενίσχυσαν σημαντικά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Έρευνα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι υποκλοπές είχαν οργανωθεί από τη Ρωσία με στόχο να ενισχυθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, όπως και συνέβη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες, χαρακτηρίζοντας τις εν λόγω αποκαλύψεις ως «ανοησίες» και υποστηρίζοντας το θέμα θα πρέπει να ξεχαστεί και οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους αυτήν την υπόθεση.

Ωστόσο σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του, παραδέχτηκε πως πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις ήταν η Ρωσία. «Πιστεύω ότι ήταν η Ρωσία», δήλωσε, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως οι ΗΠΑ δέχονται κυβερνοεπιθέσεις και από άλλες χώρες. Παράλληλα κατηγόρησε και τους Δημοκρατικούς λέγοντας πως σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους ήταν ευάλωτοι σε τέτοιες επιθέσεις.

Ο Τραμπ αναφερόμενος και στο θέμα των απόρρητων εγγράφων που δημοσίευσε το Buzzfeed, σύμφωνα με τα οποία ο Τραμπ φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και παράλληλα το Κρεμλίνο να έχει φάκελο με οικονομικά στοιχεία και ροζ βίντεο που καθιστούν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ χειραγωγήσιμο, δήλωσε: «Πιστεύω ότι είναι ντροπή να δημοσιεύονται τέτοιες πληροφορίες. Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις. Είναι ψέμματα. Το έκαναν οι αντίπαλοί μας. Ήταν μια ομάδα αντιπάλων μας που μαζεύτηκαν -άρρωστοι άνθρωποι- και βρήκαν αυτά τα σκ*τά».

Ads

Σχετικά με τη συμπάθεια που έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για το πρόσωπό του, είπε: «Εάν ο Πούτιν συμπαθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό το θεωρώ πλεονέκτημα, όχι εμπόδιο»«Ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία εξέδωσαν ανακοίνωση ότι αυτές οι ψευδείς ειδήσεις είναι ψευδείς ειδήσεις. Σέβομαι το γεγονός ότι το είπε αυτό» τόνισε, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο αυτές οι διαρροές να έχουν γίνει και από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Όσον αφορά το τείχος με το Μεξικό, ο Τραμπ είπε ότι δεν θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για να αρχίσει το χτίσιμο του τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

«Θα μπορούσα να περιμένω ένα και ενάμισι χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Μεξικό, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις αναλάβουμε καθήκοντα, αλλά δεν θέλω να περιμένω» είπε ο Τραμπ. Σημείωσε ότι ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ηγείται της προσπάθειας να λάβει «τις τελικές εγκρίσεις από τις υπηρεσίες και από το Κογκρέσο, προκειμένου να αρχίσει να χτίζεται το τείχος». «Το Μεξικό με κάποιο τρόπο θα μας αποζημιώσει», μέσω κάποιου φόρου ή με κάποιο άλλο ποσό, είπε ο Τραμπ, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι δεν… κατηγορεί το Μεξικό που εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο Obamacare, ο Τραμπ είπε ότι «η κατάργηση και αντικατάστασή του» θα πραγματοποιηθεί «ταυτόχρονα». «Θα είστε υπερήφανοι για το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε» σημείωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος. «Το Obamacare είναι μια πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή. Καταρρέει» πρόσθεσε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 20η Ιανουαρίου, υποστήριξε ότι θα γίνει «ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης τον οποίο δημιούργησε ποτέ ο Θεός».

«Θα δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Είπα ότι θα γίνω ο μεγαλύτερος δημιουργός απασχόλησης που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Θεός. Το πιστεύω αληθινά», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον ουρανοξύστη του στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, απαριθμώντας διάφορους ομίλους -τη Fiat/Chrysler, τη Ford κ.ά.- που έχουν δεσμευθεί να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στις ΗΠΑ. «Υπάρχει μια φανταστική ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή, μια ατμόσφαιρα που πολλοί μου λένε ότι δεν έχουν ξαναδεί ποτέ πριν».

Ακόμη, ο Τραμπ απείλησε για άλλη μια φορά ότι θα εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον όσων βιομηχανιών μεταφέρουν εγκαταστάσεις τους στο εξωτερικό. Είχε διαμηνύσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι θα επιβάλει απαγορευτικούς δασμούς 45% στις κινεζικές εισαγωγές. «Λάβαμε φανταστικά νέα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ήμουν πολύ ενεργός σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας μας», είπε ο Τραμπ και διευκρίνισε πως «πολλοί όμιλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας θα εγκατασταθούν» στις ΗΠΑ.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «σπουδαία νέα θα ανακοινωθούν μέσα στις δύο προσεχείς εβδομάδας για ομίλους οι οποίοι θα επενδύσουν στις Μεσοδυτικές (πολιτείες)» και σημείωσε πως η εταιρεία-κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors και μεγάλη  φαρμακευτική βιομηχανία θα μιμηθούν αυτό το παράδειγμα. «Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 4,7% στα τέλη του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο των τελευταίων εννέα ετών», πρόσθεσε.