Την παραδοχή ότι οι θάνατοι εργατών μεταναστών κατά τη διάρκεια της κατασκευής των γηπέδων και των υπόλοιπων υποδομών για τη διοργάνωση του φετινού Μουντιάλ στο Κατάρ είναι πολλοί περισσότεροι από όσους παρουσίαζαν μέχρι τώρα, προχώρησε αξιωματούχος της χώρας.

Ads

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς του Κατάρ, Χασάν Αλ Θαγουάντι, μετά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο προχώρησε σε μια άκρως μετριοπαθή εκτίμηση σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των θανάτων των ανθρώπων που εργάστηκαν για το Μουντιάλ φτάνει μέχρι τους 500.

Ο ίδιος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Πιρς Μόργκαν, απαντώντας στην ερώτηση «ποιος είναι ο ειλικρινής, ρεαλιστικός αριθμός των μεταναστών εργαζομένων που πέθαναν εξαιτίας των εργασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο απάντησε:

«Η εκτίμηση είναι περίπου 400, μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό. Αυτό είναι κάτι συζητήσιμο».

Ads

Σε μια άκρως υποκριτική στάση, καθώς οι πιο μετριοπαθείς υπολογισμοί που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Guardian μετά από έρευνα έκαναν λόγο για τουλάχιστον 6.500 νεκρούς, ο Χασάν Αλ Θαγουάντι δήλωσε ότι «ένας θάνατος είναι αρκετός, είναι τόσο απλό. [Αλλά] κάθε χρόνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας στην περιοχή μας βελτιώνονται, τουλάχιστον σε αυτές, στις περιοχές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε αυτές για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι».

Υπενθυμίζεται ότι όπως μεταδίδει το CNN νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ, δήλωνε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι είχαν καταγραφεί μόλις τρεις θάνατοι λόγω εργασίας στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλοι 37, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την εργασία.

Όπως αναφέρει ο Guardian η εν λόγω συνέντευξη πυροδότησε οργισμένα σχόλια διεθνώς, τα οποία μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για συνέντευξη – «παράδειγμα της ασυγχώρητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στα ζητήματα των θανάτων εργαζομένων».

Νεότεροι υπολογισμοί ωστόσο κάνουν λόγο ακόμη και για 15.000 νεκρούς καθώς στην κατασκευή των υποδομών για το Μουντιάλ του Κατάρ δούλεψαν άνθρωποι και από άλλες χώρες, ενώ δεν έχουν υπολογιστεί οι υπόλοιποι θάνατοι από το 2020 μέχρι σήμερα.