Eκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί σε ταμείο των νησιών Κέιμαν. Όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers, περί τις 10 εκατομμύρια λίρες από την την περιουσία της έχουν επενδυθεί σε offshore εταιρείες.

Ads

Σημαντική διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς η βασίλισσα, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, έχει αποκτήσει και εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της επενδύσεις μέσω funds που εχουν τοποθετήσει χρήματα σε μια σειρά από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χωρίς άδειας αλυσίδας Threshers και της επιχείρησης λιανικής BrightHouse που έχει κατηγορηθεί για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Παρόλο που το Δουκάτο χαρακτήρισε το μερίδιό του στην εταιρεία BrightHouse αμελητέο, δεν αποκάλυψε το μέγεθος της αρχικής επένδυσης του 2005 η οποία συνέπεσε με την μεγάλη άνοδο της αξίας της εταιρείας. Από τότε το BrightHouse έχει κατηγορηθεί για υπερχρέωση των πελατών και για χρήση σκληρών τακτικών πωλήσεων σε ανθρώπους με νοητικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες. Τον τελευταίο μήνα κλήθηκε να καταβάλλει 14,8 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση σε 249.000 πελάτες.

Οι επικριτές της βασίλισσας αναμένεται να αναρωτηθούν γιατί η Ελισάβετ επένδυσε χρήματα εκεί σε πρώτη φάση. Το Δουκάτο αναμένεται, δε, να αντιμετωπίσει άβολες ερωτήσεις σχετικά με το αν υπήρχε αρκετή εποπτεία και διαχείριση των «περαιτέρω επενδύσεων» της Βασίλισσας για να διασφαλιστεί ότι παρέμειναν ηθικές.

Ads