«Πιστεύω ότι η Εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους». Αυτό δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, συνεχίζοντας να κινείται σε διαφορετική γραμμή από αυτή των συντηρητικών προκατόχων του.

Ads

Διαβάστε επίσης: Παραλήρημα Μητροπολίτη Πάφου: Οι ομοφυλόφιλοι «πάσχουν» και τους καλούμε στο «σωστό» δρόμο [ΗΧΗΤΙΚΟ]

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κατά την πτήση επιστροφής από το Γιερεβάν προς την Ρώμη, είπε: «Πιστεύω πως η Εκκλησία όχι μόνο πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους ομοφυλόφιλους, αλλά και από τους φτωχούς, από τις γυναίκες που ήταν θύματα βιασμού, από τα παιδιά τα οποία τυχαίνουν εκμετάλλευσης στην εργασία και επειδή ευλόγησε τόσα όπλα».

Ο ποντίφικας που έχει χαρακτηρίσει το σεξ ένα «υπέροχο δώρο του Θεού», έχει αναφερθεί στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κατά το πρώτο του ταξίδι ως ποντίφικας.

Ads

Τον Ιούλιο του 2013, τέσσερις μήνες αφότου εξελέγη Πάπας, ταξίδεψε στη Βραζίλια. Στο ταξίδι της επιστροφής, οι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροπλάνο τον ρώτησαν πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα των ομοφυλόφιλων. Η απάντηση που έλαβαν ήταν η εξής: «αν ένα ομοφυλόφιλο άτομο είναι γεμάτο με καλή θέληση και αναζητά τον Θεό, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω; Η καθολική εκκλησία το εξηγεί πολύ καλά. Λέει ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιούμε αυτά τα άτομα, πρέπει να γίνουν μέρος της κοινωνίας. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοφυλοφιλία. Πρέπει να είμαστε σαν αδέρφια».

Σήμερα ο Πάπας επέστρεψε στο θέμα λέγοντας: «Το είπα κατά το πρώτο μου ταξίδι και το επαναλαμβάνω. Επαναλαμβάνω, μάλλον, την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας: Οι ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να είναι θύματα διακρίσεων, πρέπει να τους σεβόμαστε, μπορούμε να τους συνοδεύσουμε με την ποιμαντική μας δράση. Μπορεί να καταδικασθεί κάποια προσβλητική προς τους άλλους παρέμβαση. Αλλά το θέμα είναι ότι έναν τέτοιον άνθρωπο, ο οποίος έχει καλή θέληση και αναζητεί τον Θεό, ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε;».