Ο Πάπας Φραγκίσκος ισχυρίστηκε ότι οι κομμουνιστές είναι «κρυφοί χριστιανοί», που «έκλεψαν» το κήρυγμα του Ευαγγελίου κατά της φτώχειας, «την σημαία του χριστιανισμού».

Ads

Ο 77χρονος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero της Ρώμης, σημείωσε ότι «η σημαία των φτωχών είναι χριστιανική. Η φτώχεια βρίσκεται στο επίκεντρο της διδασκαλίας του Ευαγγελίου». Αντίστοιχες δηλώσεις του οξείας κριτικής στον καπιταλισμό του έχουν δώσει το προσωνύμιο του «μαρξιστή».

Αναφερόμενος σε αποσπάσματα από την Βίβλο για την ανάγκη προστασίας των πτωχών, των αρρώστων και όσων έχουν ανάγκη, ο Πάπας σημείωσε ότι «οι κομμουνιστές λένε ότι όλα αυτά είναι κομμουνισμός. Σίγουρα, είκοσι αιώνες αργότερα. Έτσι, όταν μιλούν, κάποιος μπορεί να τους πει: Μα τότε είσαι χριστιανός».

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά από ερώτηση που του έγινε διαμέσου ιστοτόπου του περιοδικού Economist ότι ακούγεται σαν λενινιστής, όταν ασκεί κριτική στον καπιταλισμό και καλεί σε ριζοσπαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ads