Ένας αριθμός – ρεκόρ 65,6 εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Ads

Ο εκτιμώμενος αριθμός για το τέλος του 2016 δείχνει μια αύξηση κατά 300.000 πρόσφυγες σε σχέση με το 2015, αριθμός, πάντως, κατά πολύ μικρότερος της αύξησης κατά πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες από το 2015 στο 2016.

Ωστόσο, ο ανώτατος Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Filippo Grandi δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι απογοητευτική η αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας. «Ο κόσμος φαίνεται να αδυνατεί να κάνει ειρήνη» δήλωσε ο Grandi. «Έτσι θα δείτε παλιές συγκρούσεις που συνεχίζονται και ξέσπασμα νέων και οι δύο παράγουν εκτοπισμούς. Η βίαιη μετακίνηση είναι ένα σύμβολο για τους πολέμους που δεν τελειώνουν ποτέ».

Το 2016, περίπου 340.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν βίαια το Νότιο Σουδάν για την γειτονική Ουγκάντα. Ήταν η μεγαλύτερη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού της χρονιάς, πιο μεγάλη και από της Συρίας, με 200.000 ανθρώπους.

Ads

Μέσα σε μόλις 36 ώρες μετά το πέρασμα των συνόρων από μια απλή ξύλινη σανίδα στην θέση της γέφυρας, οι πρόσφυγες εγκαθίστανται σε έναν μικρό κομμάτι γης και παραλαμβάνουν τα στοιχειώδη εργαλεία για να καλλιεργούν και να ετοιμάζουν το φαγητό τους.

Πριν από ένα χρόνο, το χωριό Bidi Bidi ήταν ακριβώς αυτό, αλλά τώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στον κόσμο, στον οποίο κατοικούν πάνω από 250.000 πρόσφυγες, σε 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει πως τα θλιβερά ρεκόρ των εκτοπισμένων θα ενθάρρυναν τις πλούσιες χώρες να ξανασκεφτούν, όχι μόνο να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες αλλά και να επενδύσουν στην προώθηση της ειρήνης και στην ανοικοδόμηση.

Ο Grandi προειδοποίησε επίσης για το βάρος που υπέστησαν πολλά από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, καθώς περίπου το 84% των εκτοπισμένων στον κόσμο ζουν σε χώρες με φτωχά και μεσαία εισοδήματα.

«Πώς μπορώ να ζητήσω από χώρες με πολύ λιγότερους πόρους, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, να υποδεχθούν εκατομμύρια πρόσφυγες αν οι πλουσιότερες χώρες αρνούνται να το πράξουν;» αναρωτήθηκε.

Από τους 65,6 εκτοπισμένους:

22,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες

40,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους

2,8 εκατομμύρια αναζητούν άσυλο

Προέλευση:

Συρία: 5,5 εκατομμύρια *

Αφγανιστάν: 2,5 εκατομμύρια

Νότιο Σουδάν: 1,4 εκατομμύρια

Ποιος φιλοξενεί τους πρόσφυγες;

Τουρκία: 2,9 εκατομμύρια

Πακιστάν: 1,4 εκατομμύρια

Λίβανος: 1 εκατομμύριο

Ιράν: 979,4000

Ουγκάντα: 940.800

Αιθιοπία: 791.600

* Άλλοι 6,3 εκατομμύρια Σύριοι είναι εσωτερικοί πρόσφυγες