Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει η ταυτόχρονη κυβερνοεπίθεση που δέχονται τουλάχιστον 74 χώρες.

Ads

Μετά τις, όπως όλα δείχνουν, συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις που εξαπέλυσαν χάκερ τις τελευταίες ώρες σε Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία, το φαινόμενο εξαπλώθηκε σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ιαπωνία και αλλού. Σε ελάχιστο χρόνο, οι χώρες – θύματα ξεπέρασαν τις 74 και οι στόχοι (οργανισμοί, εταιρείες κλπ) τους 45.000

Οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας σε όλο τον πλανήτη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ώρα με την ώρα αυξάνονται οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει υπολογιστές και ζητά λύτρα -300 δολάρια- σε Bitcoin  για να τους ξεκλειδώσει, απειλώντας, παράλληλα, με διαγραφή όλων των αρχείων (ransomware).

Οι χάκερ δίνουν προθεσμία επτά ημερών για να καταβληθούν τα λύτρα, διαφορετικά τα ηλεκτρονικά αρχεία θα καταστραφούν, ενώ προειδοποιούν ότι «η τιμή όσο περνά η ώρα ανεβαίνει».

Ads

Όλα αυτά με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας διαδικτύου Avast, καταγράφονται κρούσματα σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, από την Ευρώπη και τη Ρωσία, ως την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ουκρανία, την Ταϊβάν και χώρες της Νότιας Αμερικής, αλλά και στις ΗΠΑ.

Ο ιός που προσβάλλει τα δίκτυα ονομάζεται #WannaCry («Θέλω να κλάψω»).

image

Ειδικοί του χώρου της ασφαλείας σημειώνουν ότι οι δράστες φαίνονται να εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν από μία ομάδα που ονομάζεται Shadow Brokers, η οποία ισχυρίστηκε πρόσφατα πως διέρρευσε εργαλεία hacking που εκλάπησαν από την NSA.

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Κυβερνοεπίθεση στα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας

• Κυβερνοεπίθεση και σε ισπανικές εταιρείες

Τερέζα Μέι: Μια επίθεση εναντίον «πολλών χωρών»

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες.

«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.

«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».