«Άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την εισροή ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη Guardian.

Ads

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, που συνέταξε ειδική επιτροπή που παρακολουθεί τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα, περίπου 15.000 ξένοι μαχητές από 80 χώρες έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ από το 2010 και έχουν ενταχθεί στις τζιχαντιστικές οργανώσεις που πολεμούν εναντίον του καθεστώς του Μπασαρ Αλ Άσαντ αλλά και εναντίον των ανταρτών της αντιπολίτευσης στον συριακό εμφύλιο. Όπως επισημαίνεται μεταξύ των χωρών περιλαμβάνονται και ορισμένες «που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντιμετωπίσει προκλήσεις που να σχετίζονται με την αλ Κάιντα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζει πως δεν είναι ξεκάθαρο αν από αυτήν την εισροή ξένων μαχητών θα επωφεληθεί η Αλ Κάιντα. Σημειώνεται πως στη Συρία και το Ιράκ ισχυρότερη παρουσία έχει το τελευταίο διάστημα το Ισλαμικό Κράτος, οργάνωση που δημιουργήθηκε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών οι ξένοι μαχητές εξακολουθούν να μεταβαίνουν στη Συρία με ρυθμούς που φτάνουν τους 1.000 κάθε μήνα, ενώ «υπάρχουν αυξητικές τάσεις». Ενδεικτικό είναι πως τον Μάρτιο οι ξένοι μαχητές ανέρχονταν σε 7.000, τον Ιούλιο σε 12.000 και σήμερα φτάνουν τους 15.000.

Ads

Στην πλειονότητά τους οι ξένοι μαχητές προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Περίπου 2.000 προέρχονται από την Ευρώπη και περίπου 100 από τις ΗΠΑ. Οι βρετανικές υπηρεσίες εκτιμούν πως στην περιοχή έχουν ταξιδέψει πάνω από 500 Βρετανοί, ενώ οι γαλλικές υπηρεσίες αναφέρουν πως υπάρχουν σχεδόν 1.000 Γάλλοι ή αλλοδαποί που διέμεναν στη Γαλλία, οι οποίο έχουν μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ.  Στην έκθεση του ΟΗΕ γίνεται ακόμη αναφορά για μαχητές από τη Ρωσία και τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Έριν Μαρί Σάλτμαν, αναλύτρια του ινστιτούτου σκέψης του Λονδίνου Quilliam, υπογραμμίζει πως το προφίλ των ανθρώπων που μεταβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ έχει αλλάξει ριζικά. «Προηγουμένως, πολλοί από αυτούς που πήγαιναν στη Συρία το έκαναν πραγματικά για ανθρωπιστικούς λόγους. Τώρα, είναι δύσκολο να μην γνωρίζουν ότι το ΙΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Όσοι φεύγουν πλέον έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και πιστεύουν ότι πάνε να γίνουν μάρτυρες. Γνωρίζουν ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα επιστρέψουν», είπε.

Η έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «ο πυρήνας τα αλ Κάιντα παραμένει αδύναμος». Παρόλα αυτά επισημαίνει ότι η παρακμή της αλ Κάιντα έχει προκαλέσει μια έκρηξη τζιχαντιστικού ενθουσιασμού για τις πιο ισχυρές οργανώσεις που τη διαδέχθηκαν και κυρίως το Ισλαμικό Κράτος.