Χάος επικρατεί στην Καμπούλ, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει την εξουσία.

Ads

Πολλές είναι οι αναφορές για νεκρούς και τραυματίες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά τους πυροβολισμούς από πλευράς αμερικανών στρατιωτών, καθώς επιχειρούσαν να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν στον διάδρομο προσγείωσης και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν σε αεροσκάφη.

Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπάθησαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο.

Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις χαώδεις συνθήκες που επικρατούν στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ το πρακτορείο Reuters ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε πέντε. Η Wall Street Journal, επικαλούμενη μαρτυρίες μετέδωσε ότι νεκροί κείτονται στο έδαφος έπειτα από πυροβολισμούς, χωρίς όμως να διευκρινίζει από που προήλθαν τα πυρά.

Ads

Αναλογες εικόνες αναρτήθηκαν και στο Twitter:

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν στον αέρα μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες δυτικές χώρες σπεύδουν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους με πτήσεις που αναχωρούν από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, γύρω από το οποίο έχει στήσει «περίμετρο ασφαλείας» ο αμερικανικός στρατός.

Οι κυβερνήσεις 60 και πλέον χωρών με κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι Αφγανοί και οι ξένοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πρέπει να επιτραπεί να αναχωρήσουν με ασφάλεια και ότι τα αεροδρόμια και οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Συνέντευξη τύπου από τους Ταλιμπάν στο προεδρικό μέγαρο

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, αφότου πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως φαίνεται σε βίντεο που μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera.

“Η χώρα μας απελευθερώθηκε και οι μουτζαχεντίν είναι νικητές στο Αφγανιστάν”, είπε από το προεδρικό μέγαρο ένας αντάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Al Jazeera.

Περιτριγυρισμένοι από ένοπλους άνδρες, οι ηγέτες της οργάνωσης απευθύνθηκαν σε δημοσιογράφους μέσα στο τεράστιο, αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα στο κέντρο της Καμπούλ, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του προέδρου, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας και άλλων αρχών.

Το βίντεο προβλήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα πριν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει ότι πολλοί συμπατριώτες του θα είχαν πεθάνει ως μάρτυρες και η πόλη θα είχε καταστραφεί αν είχε μείνει.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά το ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε χθες Κυριακή τους Ταλιμπάν και όλα τα υπόλοιπα μέρη στο Αφγανιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», μερικές ώρες αφού οι μαχητές του φονταμενταλιστικού κινήματος μπήκαν στην Καμπούλ.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των γυναικών και των κοριτσιών, τα δικαιώματα των οποίων, που κατακτήθηκαν με σκληρό αγώνα, πρέπει να προστατευθούν», ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, υπογράμμισε μερικές ώρες αργότερα ότι «εξακολουθούν να φθάνουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα,  για να εξετάσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία. Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία αναμένεται ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει τις εξελίξεις, θα γίνει στις 10:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 17:00 ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ τόνισε χθες τις ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας και κάλεσε τα μέρη να φροντίσουν «οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσφέρουν έγκαιρα βοήθεια που είναι κρίσιμη για να σωθούν ζωές».

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν «αποφασισμένα να συμβάλουν στην ειρηνική διευθέτηση της σύρραξης».

Τραμπ σε Μπάιντεν: «Παραιτήσου»!

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε χθες Κυριακή ότι ο Τζο Μπάιντεν οφείλει να παραιτηθεί, εξαιτίας της νίκης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, κατ’ αυτόν, από μέρους του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο άλλων προβλημάτων, όπως η πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Είναι καιρός ο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί ατιμασμένος διότι επέτρεψε να γίνει αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, της καταστροφής στα σύνορα, της καταστολής της ενεργειακής μας ανεξαρτησίας και της παράλυσης της οικονομίας μας», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η παραίτηση του Μπάιντεν «δεν είναι δα τόσο μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι δεν εξελέγη με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε ειρωνικά ο Ντ. Τραμπ, που συνεχίζει να ερίζει, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη για αυτό, πως εκείνος κέρδισε τις εκλογές του 2020.

«Αυτό που έκανε ο Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν είναι θρυλικό. Θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ήττες», υποστήριξε σε προηγούμενη ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή.