Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που προβλέπει την αφαίρεση από το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των άρθρων που έθεταν περιοριστικούς όρους στην πώληση F16 στην Τουρκία.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο έχει στα χέρια του το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου NDAA, περιλαμβάνει την κατάργηση των σχετικών ρητρών που απαγόρευαν την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παρουσιάσει οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Πάππας.

Η επιτροπή του συνεδρίου, η οποία περιλαμβάνει γερουσιαστές και εκπροσώπους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, οριστικοποίησε το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 857 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Ads

Με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων στην επιτροπή του συνεδρίου, πλέον το Κογκρέσο των ΗΠΑ χάνει το ατού να επιβάλει κάποιους περιορισμούς στην αγορά F-16 της Τουρκίας στο πλαίσιο του «Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων» των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, μέλη του Κογκρέσου  δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία.

Η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη από τα αποθέματα των ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: «Χαιρετίζουμε την απόφαση… οι ΗΠΑ μας υποστηρίζουν»

Επιπλέον και ο υπουργός Εξεωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, έκανε δηλώσεις σε πνηγυρικό ύφος, αναφερόμενος στην πώληση F-16 από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Οι τεχνικές συνομιλίες για τα F16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο. Τονίστηκε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα F-16. Είπαν ότι αυτό είναι επίσης επωφελές για το ΝΑΤΟ και τη συμμαχία. Χαιρετίζουμε τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση για την Εθνική Άμυνα».

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Σταματήστε τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο

Παράλληλα, μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά έστειλε το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.