Ads

Παλαιστίνιος υπουργός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Διεθνή μέσα μεταδίδουν πως σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ξυλοδαρμού, ενώ πηγές στο Al Jazeera, ανέφεραν πως ο θάνατός του οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Φωτογράφος του Reuters κατήγγειλε πως ο παλαιστίνιος υπουργός, Ζίαντ Αμπού Εϊν, χτυπήθηκε στο λαιμό από ισραηλινό αστυνομικό, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη, στο χωριό Τουρμουσαγια, βορειοανατολικά της Ραμάλα. Άλλες πηγές αναφέρουν για μοιραίο χτύπημα στο στήθος, και άλλες για χτύπημα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τους ανταποκριτές διεθνών μέσων, ο Ζίαντ Αμπού Εϊν συμμετείχε σε δράση ακτιβιστών, που φύτευαν ελιές σε ισραηλινό εποικισμό, όταν δυνάμεις ασφαλείας τους επιτέθηκαν κάνοντας παράλληλα εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Φωτογραφίες με τον Ζίαντ Αμπού Εϊν πεσμένο στο έδαφός, αλλά και κατά τη διάρκεια συμπλοκής κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Ads

Μιλώντας λίγο πριν τον θάνατό του, και μετά την πρώτη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, ο Ζίαντ Αμπού Εϊν είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτός είναι ο στρατός της κατοχής που καταργεί των δικαιώματα των Παλαιστινίων. Ήρθαμε για μια δενδροφύτευση και μας επιτέθηκαν απρόκλητα. Αυτή είναι η τρομοκρατία του στρατού κατοχής».

Ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατήγγειλε τη «βάρβαρη πράξη, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». Ζήτησε «να ληφθούν μετρά από μια έρευνα για το θάνατο του Αμπού Εϊν». «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», διεμήνυσε ο Αμπάς,  απαντώντας για το πώς θα αντιδράσει στον θάνατο του Παλαιστίνιου υπουργού. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαλόν εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Παλαιστινίου υπουργού και ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας. Η ιατροδικαστική εξέταση αναμένεται σύντομα ίσως και τις επόμενες ώρες.

Ο θάνατος του Εϊν, υπεύθυνου για το ζήτημα του εποικισμού στα Παλαιστινιακά Εδάφη αναμένεται να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο διαμαρτυριών από τους Παλαιστίνιους. Ήδη στην περιοχή επικρατεί ένταση και τα καταστήματα των Παλαιστινιών στη Ραμάλα έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις.