Στους 65 ανέρχονται οι νεκροί ενώ τουλάχιστον 280 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά, από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο δημόσιο Πάρκο Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ της Λαχώρης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν. Τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ, ένα παρακλάδι των Ταλιμπάν. «Στόχος ήταν οι χριστιανοί», ανέφερε η οργάνωση, προσθέτοντας: «θέλουμε να στείλουμε μήνυμα στον Ναουάζ Σαρίφ (πρωθυπουργό) πως μπήκαμε και στη Λαχώρη». 

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος λίγα μέτρα μακριά από παιδότοπο, στον χώρο στάθμευσης του Πάρκου Γκουλσάν-ε-Ικμπάλ. «Η έκρηξη ήταν τεράστια και οι νεκροί πολλοί», δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών στο Al Jazeera. Από τις αρχές εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς πολλοί τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Στις εικόνες που προβάλλουν τοπικά κανάλια καταγράφεται το χάος που επικράτησε μετά την επίθεση με γυναίκες και παιδιά να κλαίνε και να ουρλιάζουν, ενώ αστυνομικοί και πολίτες προσπαθούν να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία με κάθε μέσο. Σημειώνεται πως τα περισσότερα θύματα είναι χριστιανοί, που βρίσκονταν στο πάρκο για να γιορτάσουν το Πάσχα. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε ανθρώπους «να τρέχουν ουρλιάζοντας». «Ήταν σαν να είχε έρθει το τέλος του κόσμου», σημείωσε και διερωτήθηκε: «Μέχρι πότε θα βλέπουμε τους ανθρώπους μας να σκοτώνονται σε τέτοιες επιθέσεις;»

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ, παρακλάδι των Ταλιμπάν, και όπως ανακοίνωσε: «Ο στόχος ήταν οι χριστιανοί. Θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ότι μπήκαμε στη Λαχώρη. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να μας σταματήσει. Οι βομβιστές αυτοκτονίας μας θα συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις». Σημειώνεται πως η Λαχώρη είναι η μεγαλύτερη και πιο εύπορη επαρχία του Πακιστάν αλλά και πολιτικό προπύργιο του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ. 

Ο πακιστανικός στρατός από τον Ιούνιο του 2014 άρχισε να πλήττει στόχους τζιχαντιστών που είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ξεκινώντας από το βορειοδυτικό Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πακιστανικής κυβέρνησης από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί πάνω από 3500 ακραίοι ισλαμιστές, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. To Πακιστάν βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπο με την ισλαμιστική τρομοκρατία από το 2004, ενώ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη χώρα δρουν παρακλάδια των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, που έχουν ως βασικό στόχο να πλήξουν την επίσημη πακιστανική κυβέρνηση.

Ads