«Μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτή στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων».

Ads

«Η τέλεια καταιγίδα»

«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα», επισήμανε παράλληλα ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Στη συνέχεια, ο Κλούγκε υπενθύμισε ότι στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες» για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται «με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες».

Ads

Σημειώνεται ότι, το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β.1.617 έχει εντοπιστεί σε 17 χώρες, πολλές εκ των οποίων στην Ευρώπη. Θεωρείται «στέλεχος ενδιαφέροντος» και όχι «στέλεχος ανησυχίας», όπως αποκαλούνται τα πιο επικίνδυνα παραλλαγμένα στελέχη.

Κρίση στη παροχή οξυγόνου στα νοσοκομεία της Ινδίας

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ινδίας παραμένει δραματική, καθώς σε αρκετά έχει τελειώσει το οξυγόνο που χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό. Μέχρι στιγμής μάλιστα, τα αποθέματα οξυγόνου δεκάδων νοσοκομείων σε πόλεις όπως το Νέο Δελχί και η Βομβάη έχουν εξαντληθεί.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, «η ιατρική κατανάλωση οξυγόνου στην Ινδία έχει αυξηθεί περισσότερο από οκτώ φορές από τα συνηθισμένα επίπεδα σε περίπου 7.200 τόνους την ημέρα αυτό το μήνα», όπως δήλωσε ο Moloy Banerjee της Linde Plc (LIN.N), ο μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας.

«Αυτό είναι που προκαλεί την κρίση, διότι κανείς δεν ήτανπροετοιμασμένος για αυτήν, ιδιαίτερα για την απότομη καμπύλη», σημείωσε ο Banerjee, ο οποίος είναι επικεφαλής της εταιρείας φυσικού αερίου της Νότιας Ασίας.