Έχουν περάσει πλέον 14 χρόνια από τη στιγμή που δύο αεροσκάφη καρφώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους και πλέον στην περιοχή του Κάτω Μανχάταν λίγα θυμίζουν το παλιό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. (Επιμέλεια – Νοηματική Απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος)

Ads

Εν έτει 2015, το υψηλότερο κτίριο στη Β. Αμερική ορθώνεται στον ορίζοντα, καλωσορίζοντας καθημερινά χιλιάδες υπαλλήλους γραφείων και τουρίστες. Αρκετοί άλλοι ουρανοξύστες συνεχίζουν να υψώνονται ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί κι ανάμεσά τους εκτείνονται οι λευκές πτέρυγες ενός τεράστιου σιδηροδρομικού σταθμού, που σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αποπεράτωσής του.

Στα χνάρια των πρώην Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, καταρράκτες ρέουν σε μια ειδική δεξαμενή που βρίσκεται στο κέντρο μιας πλατείας που περιβάλλεται από δέντρα. Είναι το «Σημείο Μηδέν», το μνημείο που στήθηκε για να τιμηθούν τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δείτε σε απεικόνιση 360ο μια πανοραμική άποψη της Νέας Υόρκης από την κορυφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου 1

Ads

Η πρόοδος στην ανακατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου συχνά έμοιαζε να είναι αργή στα χρόνια μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς υπήρχαν συχνά αρκετές πολιτικές προστριβές και συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του έργου.

Σταδιακά, ωστόσο, όσο περνούσαν οι εβδομάδες, το νέο κτιριακό συγκρότημα με τα γραφεία και τους κοινόχρηστους χώρους άρχισε να παίρνει μορφή.

Δείτε πώς φαίνεται πλέον το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, με αφορμή την επέτειο των 14 χρόνων από την επίθεση της Αλ Κάιντα.

image

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1 υψώνεται 541 μέτρα προς τον ουρανό, πολύ πιο ψηλά από οποιοδήποτε άλλο κτίριο της χώρας. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσάιλντς, το κτίριο στεγάζει γραφεία μεγάλων εταιρειών, ενώ στην κορυφή του δεσπόζει το Παρατηρητήριο 1, απ’ όπου χιλιάδες τουρίστες καθημερινά μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική θέα της Νέας Υόρκης.

image

Η μοίρα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου 2 παρέμενε αβέβαιη έως τις αρχές του 2015, όταν οι «κολοσσοί» του κινηματογράφου και της ενημέρωσης, 21st Century Fox και η News Corp. υπέγραψαν συμβόλαιο όντας οι μοναδικοί ένοικοι του κτιρίου αυτού, που έχει ύψος 387 μέτρα και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπγιάρκε Ίνγκελς. Το κτίριο, που θεωρείται το δεύτερο υψηλότερο στις ΗΠΑ, θα ανοίξει τις πύλες του το 2020.

image

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 3 θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2018. Έργο του Ρίτσαρντ Ρότζερς, το κτίριο υψώνεται 329 μέτρα προς τον ουρανό και όταν ανοίξει τις πύλες του θα στεγάσει γραφεία και εταιρείες ΜΜΕ, ενώ θα περιλαμβάνει και χώρο συνολικής επιφάνειας 13.935 τετραγωνικών μέτρων που θα δοθεί για τη στέγαση καταστημάτων λιανεμπορίου.

image

Το τέταρτο κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φουμιχίκο Μάκι και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Σε αυτό στεγάζονται το δημαρχείο της Νέας Υόρκης και η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

image

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 7 υψώθηκε στο «Σημείο Μηδέν» και τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 2006. Αν και πλέον θεωρείται «νάνος» μπροστά στους ψηλότερους γείτονές του, ο 52όροφος πύργος ξεχωρίζει για τη φιλοξενία καλλιτεχνικών χώρων.

image

Στο «Σημείο Μηδέν», εκεί που κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, πλέον ρέουν καταρράκτες σε δύο μεγάλες τετράγωνες δεξαμενές. Οι δεξαμενές περιστοιχίζονται από μπρούτζινες επιγραφές, που φέρουν επάνω τους χαραγμένα τα ονόματα όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 καθώς και όλων των θυμάτων που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί το 1993. Ο χώρος του «Σημείου Μηδέν» σχηματίζει μια πλατεία γεμάτη δέντρα και περιλαμβάνει ένα υπόγειο Μουσείο με εκθέσεις πολυμέσων που εξιστορούν την ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου και των όσων συνέβησαν μετά.

image

Ο νέος Κόμβος Μεταφορών του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου σχεδιάστηκε από τον γνωστό και στην Ελλάδα αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, τα σχέδια του οποίου είναι εμπνευσμένα από την εικόνα ενός παιδιού που απελευθερώνει πουλιά με λευκά φτερά. Η θολωτή κεντρική αίθουσα του σταθμού, που κόστισε συνολικά 4 δισ. δολάρια, πλαισιώνεται από δύο σειρές άσπρων ατσάλινων δοκών που θυμίζουν φτερά, ενώ η οροφή λούζεται από φυσικό φως, το οποίο όμως θα μειώνεται για 102 λεπτά κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο σταθμός, ο οποίος θα συνδέει όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς μεταξύ τους έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.

image

Ένα κομμάτι που συχνά λησμονείται από την αναδιαμόρφωση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι το πολλά υποσχόμενο Κέντρο Τεχνών, το οποίο αποτελούσε μέχρι πρότινος έργο του αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι.
Ωστόσο, ο «παραφουσκωμένος» προϋπολογισμός του κτιρίου οδήγησε στην απόλυσή του, με τους υπεύθυνους του Κέντρου να δηλώνουν κατά τα λοιπά αισιόδοξοι ότι το κτίριο θα ανεγερθεί τελικά χωρίς άλλα προβλήματα και το οποίο θα φιλοξενεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Time