O «ιερός» ποταμός των Μαορί, Whanganui, απέκτησε ανθρώπινα δικαιώματα και είναι και με τη σφραγίδα του δικαστηρίου της Νέας Ζηλανδίας «νομικό πρόσωπο».

Ads

Απόφαση που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τα νομικά δεδομένα.

«Θα έχει τη δική του νομική ταυτότητα, με όλα τα συναφή δικαιώματα και καθήκοντα. Η προσέγγιση αυτή που παρέχει σε ένα ποτάμι νομική προσωπικότητα είναι μοναδική», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Φινλέισον.

«Μερικοί θα ισχυριστούν ότι αυτό που συνέβη είναι αρκετά περίεργο, να δοθεί δηλαδή νομική υπόσταση σε μία φυσική πηγή. Ωστόσο, δεν είναι πιο περίεργο από τις εταιρείες και τις οικογενειακές παρακαταθήκες» επεσήμανε ο κυβερνήτης.

Ads

image

Ο εν λόγω ποταμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στη Νέα Ζηλανδία και οι Μαορί τον ονομάζουν Te Awa Tupua. H τοπική φυλή Μαορί αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της επί του ποταμού από τη δεκαετία του 1870 και η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε υπήρξε η μακροβιότερη στην ιστορία της χώρας.

Γι’ αυτό όπως τόνισε ο υπουργός. «Η νέα νομοθεσία είναι μια αναγνώριση της βαθιά πνευματικής σχέσης μεταξύ της φυλής και του προγονικού ποταμού της».

image

Το ρεύμα του ποταμού είναι ένα μοναδικό ζωντανό ον «που ξεκινά από τα βουνά και φθάνει μέχρι τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των παραποτάμων του και το σύνολο των φυσικών και μεταφυσικών του στοιχείων», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

image

Επομένως, τα συμφέροντα του ρεύματος του ποταμού θα υποστηρίζονται στις νομικές διαδικασίες από έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί τη φυλή και έναν άλλο που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

image

Η φυλή έλαβε επίσης 80 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (52 εκατ. ευρώ) για δικαστικά έξοδα μετά από έναν δικαστικό μαραθώνιο καθώς και ποσό 30 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ροής του ποταμού.