Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αλλά και στο Ισραήλ καθώς και δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα – στο πλαίσιο της «Ημέρας της Γης» – στη μνήμη έξι Παλαιστίνιων-Ισραηλινών, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δήμευση της γης τους.

Ads

 
Ο Mustafa Barghouti, εκ των Παλαιστίνιων διοργανωτών, δήλωσε ότι στην «Ημέρα της Γης» αναμένεται να συμμετάσχουν ακτιβιστές από 82 χώρες. Από την πλευρά του, ο Aloul Mahmoud, Παλαιστίνιος ηγέτης στη Δυτική Όχθη που συμμετέχει στη διοργάνωση, υποστήριξε ότι διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιερουσαλήμ, στο σημείο ελέγχου Qalandiya στις παρυφές της πόλης και στην Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ. Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε πόλεις του Βόρειου Ισραήλ.

image
 
Ακτιβιστές στη Γάζα προγραμμάτιζαν, σύμφωνα με τον Al Jazeera, να πραγματοποιήσουν διαδήλωση περίπου ένα χιλιόμετρο από τα ισραηλινά σύνορα, αλλά δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να πλησιάσουν πολύ κοντά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα συγκρούσεων.

image
 
Επιπλέον, υποστηρικτές από γειτονικές χώρες προγραμματίζουν πορείες κοντά στα σύνορα του Ισραήλ σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης με σύνθημα «Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ».

Ads

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από το Ισραήλ

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη γενικό αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης από την Πέμπτη έως αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της χώρας, «υπό τον φόβο ότι οι διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα».
 
Η αστυνομία έχει επίσης περιορίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων προσκυνητών στο Όρος του Ναού (Ευγενές Άσυλο για τους μουσουλμάνους) στην Ιερουσαλήμ επιτρέποντας την επίσκεψη σ΄αυτό μόνο των ανδρών άνω των 40 ετών με ισραηλινή ταυτότητα και σε γυναίκες.