Τον πρώτο ομαδικό τάφο, στον οποίο ενδέχεται να υπάρχουν οι σοροί είκοσι ανθρώπων, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν οι ουκρανικές αρχές στο Σλαβιάνσκ, που ήταν προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία πριν το ανακαταλάβει ο στρατός.

Ads

Σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν και άλλοι ομαδικοί τάφοι στην πόλη αλλά είναι άγνωστο το μέρος που βρίσκονται. Στον συγκεκριμένο εκτιμάται ότι είναι θαμμένοι τέσσερις προτεστάντες που στις 8 Ιουνίου είχαν απαχθεί μετά την λειτουργία της Κυριακής και σύμφωνα με τις αρχές οι αυτονομιστές τους σκότωσαν το επόμενο βράδυ. Ανάμεσα στις είκοσι σορούς ενδέχεται να είναι και κάποιες ανταρτών. 

Μετά την εκταφή θα ακολουθήσει ταυτοποίηση των νεκρών μέσω εξέτασης DNA. Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από τα μέσα Ιουνίου στις πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών δεκάδες αντιφρονούντες εξαφανίστηκαν ή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία, αριθμός που διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ 130.000 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ads