Τουλάχιστον 12 πολίτες έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στη ρωσική επαρχία του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου από την Δευτέρα, ένοπλοι, άνοιξαν μαζικό πυρ σε κατοικημένες περιοχές.

Ads

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές πρόκειται για Ουκρανούς καταδρομείς.

Στην περιοχή έχει επιβληθεί κατάσταση «αντιτρομοκρατικού» καθεστώτος, με οργανωμένη εκκένωση χωριών, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ενημερωτικές αναρτήσειςτου κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ στο Telegram, Βιτσισλάβ Γκλαντκόφ, από το πρωί, οι Ουκρανοί καταδρομείς άνοιξαν μαζικό πυρ με πυροβολικό και όλμους στις αστικές περιοχές του Γκραϊβορόν και σε ακόμη 11 χωριά.

Ads

«Πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων χτυποπύν κατοικίες και άμαχο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί 12 πολίτες, να καταστραφούν 29 ιδιωτικά κτίρια κατοικιών και τρία αυτοκίνητα, έγραψε ο Γκλαντκόφ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει και άλλες επιθέσεις σε αυτήν τη μεθοριακή περιοχή, αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις και πολλά χωριά έχουν χτυπηθεί από οβίδες.
Αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη, η FSB (ρωσική υπηρεσία ασφαλείας) επέβαλε «καθεστώς ζώνης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην περιοχή.
Αυτό σημαίνει ότι οι αρχές αποκτούν αυξημένες εξουσίες που τους επιτρέπουν να διεξάγουν ένοπλες επιχειρήσεις, ελέγχους στους πολίτες ή να απομακρύνουν τους κατοίκους. Το καθεστώς αυτό επιβάλλεται για πρώτη φορά σε ρωσικό έδαφος μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.