Για εκκένωση ετοιμάζονται τουλάχιστον δύο χωριά της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, η Αλεξάντροβκα και το Σιγκνάλνογιε – που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου, λόγω των μαζικών βομβαρδισμών του ουκρανικού στρατού που ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης και κράτησαν όλη την μέρα. Στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, οι αρχές ανάρτησαν βίντεο από τον βομβαρδισμό του χωριού Νικολάγιεβκα.

Ads

Ανάλογες ετοιμασίες εκκένωσης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, γίνονται και σε άλλα χωριά και κατοικίσιμες περιοχές του Ντονμπάς.

Παράλληλα, εκπρόσωποι των δύο Δημοκρατιών έκαναν λόγο για τραυματισμούς αμάχων από τα ουκρανικά πυρά, καθώς και για καταστροφές σε σπίτια και υποδομές.

Μόσχα: Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την ένταση

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι αναφορές, μεταξύ άλλων και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περί «σχεδίων» της Μόσχας να «επιτεθεί» στην Ουκρανία, κλιμακώνουν την κατάσταση. «Δυστυχώς, οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται με τέτοιες δηλώσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ads

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότο ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός», πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Όπως ανέφερε μέσω Twitter η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, ο Μπάιντεν δήλωσε πως «κάθε ένδειξη που διαθέτουμε, είναι ότι προετοιμάζονται να μπουν στην Ουκρανία, να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο Μπάιντεν είπε ακόμη πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας, αυτή τη φορά, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ρωσία απαντά με όλους τους τρόπους ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει οπουδήποτε, αποσύροντας τις στρατιωτικές μονάδες της από τις περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα όπου είχαν πραγματοποιηθεί ασκήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αμφισβητούν αυτή την απόσυρση.

Η απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις των ΗΠΑ

Στο κείμενο, έκτασης 11 σελίδων, της γραπτής απάντησης που δίνει η Ρωσία στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, επισημαίνεται ότι όχι μόνο δεν υφίσταται καμία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ούτε σχεδιάζεται.

«Καμία ‘ρωσική εισβολή’ στην Ουκρανία, για την οποία μιλούν από το φθινόπωρο του προηγούμενου έτους σε επίσημο επίπεδο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται, ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί περί “ευθύνης της Ρωσίας για την κλιμάκωση” δεν μπορεί να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά σαν απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις και να υποτιμηθούν οι προτάσεις τις Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Μόσχα στην απάντηση της γράφει ότι «η αναφορά στο πλαίσιο αυτό στις δεσμεύσεις της Ρωσίας ως προς το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 δεν έχει καμία σχέση με την ενδοουκρανική διένεξη και δεν επεκτείνεται στις δεσμεύσεις, που υπήρξαν αποτέλεσμα εσωτερικών παραγόντων», όπως και ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από το ουκρανικό κράτος, είναι αποτέλεσμα ενδογενών εξελίξεων».

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Ρωσίας στην αμερικανική απάντηση (στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας) ότι «κατέλαβε την Κριμαία», τονίζοντας ότι «στο 2014 στο Κίεβο έγινε κρατικό πραξικόπημα» και πως το ζήτημα της Κριμαίας έχει κλείσει.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της δυνητικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα δηλώνει στην απάντηση της ότι «σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθεί μια πραγματική απειλή, βάσει της οποίας το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία, να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, με βάση το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, σε μια απευθείας ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

Η Μόσχα προτείνει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία τα εξής βήματα: να αναγκασθεί το Κίεβο να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, να διακοπούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, να αποσυρθούν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, να μην συμμετέχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, και να αποσυρθούν εκτός του ουκρανικού εδάφους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο.