Μετά την νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις βουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, βρίσκεται σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου. Ο Ποροσένκο είχε οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να μειωθούν οι δυνάμεις των φιλορώσων στο Κοινοβούλιο ώστε να προκύψει «σταθερότητα». Σημειώνεται ότι εκτός Βουλής έμεινε για πρώτη φορά από το 1991 το Κομμουνιστικό Κόμμα ενώ μια έδρα κέρδισε ο νεοναζιστικός Δεξιός Τομέας. Σημειώνεται ότι δεν στήθηκαν κάλπες στις ανατολικές επαρχίες των αυτονομιστών – το Ντονέτσκ και το Λουχάσνκ.

Ads

Ως πρώτος υποψήφιος συνεργασίας θεωρείται η «Αυτοάμυνα», που ήρθε τρίτη μετά το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος αναμένεται να διατηρήσει την θέση του.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας δείχνουν το μπλοκ του Ποροσένκο και το Λαικό Μέτωπο του Γιατσένιουκ να αποσπούν το κάθε ένα περίπου 21%. Η «Αυτοάμυνα», που κοιτάζει επίσης προς τη Δύση, παίρνει κοντά στο 13%. Το κόμμα από το οποίο προερχόταν ο έκπτωτος Πρόεδρος, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, πήρε βέβαια ένα 9,5%. Αρκετά αδύναμο εμφανίστηκε επίσης και το κόμμα της Γιούλια Τιμοσένκο, που βρίσκεται ελαφρά πάνω από το όριο εισόδου.

Σχετικά αδύναμες επίσημες εμφανίζονται δυνάμεις του ακραίου εθνικιστικού μπλοκ, όπως το Σβόμποντα που βρίσκεται στο όριο της εισόδου ενώ το «Ριζοσπαστικό Κόμμα» βρίσκεται μεν υψηλότερα αλλά σε μονοψήφιο ποσοστό. Όμως σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, ο Ντμίτρο Γιάρος, αρχηγός του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα – μιας ομάδας που δημιουργήθηκε κατά τις διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα στο Κίεβο και ευθύνεται για σημαντικό μέρος των αιματηρών επεισοδίων – φαίνεται ότι παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων στην μονοεδρική περιφέρεια του Ντιπροπετροφσκ μπαίνοντας έτσι στην Βουλή. 

Ads

Μιλώντας μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Πέτρο Ποροσένκο ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που «υποστήριξαν μίας δημοκρατική, μεταρρυθμιστική πλειοψηφία που είναι υπέρ της Ουκρανίας και υπέρ της Ευρώπης». «Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο της προεδρίας και επιζητούν πολιτική επίλυση της κατάστασης στο Ντονμπάς» είπε ο Ποροσένκο.

Στις ανατολικές επαρχίες του Λουχάσκ και του Ντονέτσκ, τις οποίες κατέχουν σε σημαντικό βαθμό οι αυτονομιστές δεν στήθηκαν κάλπες αυτή την Κυριακή αλλά θα διεξαχθούν ξεχωριστές εκλογές σε ένα μήνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που πήγε να ψηφίσει μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών επαρχιών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στις δυτικές επαρχίες η προσέλευση έφτασε στο 70% ενώ στις περιοχές του Ντονέτσκ υπό τον έλεγχο του Κιέβου δεν ξεπέρασε το 30%. Διεθνείς παρατηρητές εξέφρασαν «ανησυχίες» όσον αφορά την επίδραση που είχε η βία τόσο στους υποψηφίους όσο και στους ψηφοφόρους. Συνολικά, πάντως, η προσέλευση έφτασε το 52,4% την ώρα που η οικονομία της χώρας καταρρέει και ο ενεργειακός «πόλεμος» για το φυσικό αέριο με την Ρωσία μαίνεται.

Στις συνθήκες αυτές, «ο Ποροσένκο θα πρέπει να δώσει μάχη για να σχηματίσει ένα συνασπισμό», γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα». «Για τον Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο, το αποτέλεσμα κάτω του 30% είναι ασφαλώς ένα σκληρό πλήγμα. Είναι πιθανό να μην μπορέσει να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο μια ελεγχόμενη και υπάκουη πλειοψηφία», εκτιμά ο Ουκρανός αναλυτής Ντμίτρι Τζανγκίροφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η «Κομερσάντ» υπογραμμίζει πως η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή για την Ουκρανία. «Οι πολίτες δεν συνέρευσαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα και δεν έκαναν ουρά για να ψηφίσουν», αναφέρει η εφημερίδα. «Ακόμη και πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο στην Ουκρανία, οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται αν αυτό το νέο κοινοβούλιο θα λειτουργήσει για καιρό», προσθέτει.

«Οι εκλογές στην Ουκρανία πρόσφεραν μια ευκαιρία για ειρήνευση στην ανατολική πλευρά της χώρας, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός εθνικιστών στη νέα Βουλή θα μπορούσε να αναστείλει τη διαδικασία ειρήνευσης», τονίζει, τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του για τα εκλογικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.