Εξελίξεις έχουμε στην Ουκρανία από την 1η Μαρτίου 2017. Οι Αυτονομιστές που αποκαλούνται DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ) και LNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνς), ανακοίνωσαν ότι από 1-3-2017, κρατικοποιούνται σαράντα (40) εργοστάσια που ανήκαν στους ολιγάρχες Ρενάτ Αχμέτοφ και Νταρούτα.

Ads

Ο Ρενάτ Αχμέτοφ, ήταν και είναι ακόμα, ένας από τους μεγαλύτερους ολιγάρχες της Ουκρανίας, είχε ως έδρα του την πόλη Ντονιέτσκ, με τεράστιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, μεγάλα εργοστάσια μεταλλουργίας, ανθρακωρυχεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, αγροκτήματα, την ποδοσφαιρική ομάδα Σαχτιόρ (ανθρακωρύχοι) και το υπέρ πολυτελέστατο γήπεδό της Αρένα, αλλά και πολλές και κάθε είδους επιχειρήσεις.

Ότι είχε στην κατοχή του στις περιφέρειες DNR και LNR, έχει κρατικοποιηθεί. Διατηρεί τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις του στη Μαριούπολη, που ανήκει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Ρενάτ Αχμέτοφ από 1-3-2017, χάνει 30.000.000 δολάρια το μήνα. Η περιουσία του από τα 7 δις δολάρια, που ήταν προ του εμφυλίου πολέμου το 2014, σήμερα υπολογίζεται στα 2,3 δις δολάρια.

Στις 22-3-2017, για πρώτη φορά μετά την αυτονόμηση των δύο περιφερειών, καταφέρθηκε με πολύ άσχημους χαρακτηρισμούς εναντίον των αυτονομιστών. Ο λόγος βέβαια είναι απλός. Γιατί τα έχασε όλα εκεί. Ο Ρενάτ Αχμέτοφ τα έχασε όλα εκεί, διότι δεν πήγε με τον λαό.

Ads

Ο εκπρόσωποι του λαού στις περιφέρειες DNR  και LNR, Ζαχάρενκο και Πλότνιτσκι, ήταν άγνωστοι,  αλλά πήγαν με το λαό και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του εκλέχτηκαν κυβερνήτες των περιφερειών τους, με στόχο την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνικής λαϊκής δημοκρατίας χωρίς ολιγάρχες του πλούτου και διεφθαρμένους γραφειοκράτες.

Ανεπίσημα, από το 2015 λειτουργούν αντιπροσωπείες των DNR και LNR στην Τσεχία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Φινλανδία, χωρίς να έχουν αναγνωρισθεί επίσημα από τις χώρες αυτές, αλλά με στόχο να ενημερώσουν, για να μάθουν στην Ευρώπη, την αλήθεια για τα όσα έχουν συμβεί εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Από τις 24-5-2014 που ανακηρύχτηκαν αυτόνομες δημοκρατίες, οι DNR  και LNR καλύπτουν το ήμισυ της προ του εμφυλίου συνολικής έκτασης των περιφερειών αυτών και ο πληθυσμός τους συνολικά ανέρχεται στα 4 εκ. κατοίκους περίπου.

Οι πολίτες των αυτόνομων αυτών περιφερειών, μπορούν νόμιμα να έχουν Ρώσικα διαβατήρια. Οι τράπεζες εκεί είναι Ρώσικες. Το κύριο νόμισμα είναι το Ρούβλι, αλλά κυκλοφορούν και δολάρια, ευρώ και το ουκρανικό γκρίβνα. Όλες οι συναλλαγές γίνονται με τη Ρωσία. Με την Ουκρανία υπάρχουν σύνορα, σαν δυο διαφορετικά κράτη και δεν έχουν καθόλου συναλλαγές. Η Ουκρανία δεν  πληρώνει  τίποτε, ούτε και τις συντάξεις που δικαιούνται.

Στις 22-3-2017, δολοφονήθηκε  στο Κίεβο ένας βουλευτής της Ρωσικής βουλής (Ντούμα), του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας (που γραμματέας του είναι ο Ζιουγκάνοφ). Ο βουλευτής αυτός δραπέτευσε από τη Ρωσία και σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, δοσοληψίες με μαφιόζους και δάνεια. Οι Ρώσοι αναλυτές είπαν μάλιστα:ότι «βρήκε χώρα να πάει για να σωθεί». Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους για το έγκλημα.

Θα μπορούσε κάλλιστα να ρωτήσει κανείς ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της διαιρεμένης αυτής χώρας, με αδέλφια ή γονείς να μη μπορούν εύκολα να επικοινωνούν και να μεταβαίνουν από την Ουκρανία στους αυτονομιστές και το αντίθετο. Θα λυθεί το πρόβλημα στρατιωτικά; Θα υπάρξει πολιτική αλλαγή; Εύλογα ερωτήματα.

Η Ρωσία και ο Πούτιν, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν την Ουκρανία και προσπαθούν και θα προσπαθούν να την ελέγξουν πλήρως και όχι να  την προσαρτήσουν. Εξ άλλου, αν ήθελαν στρατιωτικά να την καταλάβουν, δεν θα σταματούσαν οχτώ (8) χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη, διότι όπως είπε Αμερικανός στρατηγός, αν ήθελε η Ρωσία σε μία εβδομάδα θα μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο Πούτιν εφαρμόζει το σχέδιό του, όπως είχε εκφραστεί στο όραμά του μιλώντας στο συνέδριο της ρωσικής νεολαίας, στο τέλος του Αυγούστου 2014  στη πόλη Σελιγκιέρ στον Βόλγα. Εκεί μίλησε  πρώτη φορά για Νοβορώσια (Νέα Ρωσία)- χάρτης του 1914-, ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι αδέλφια και ένας λαός. Από το 1991 οι δυτικοί «κατασκευάζουν» Ουκρανούς με δυτικά «πατρόν», ότι στην Ουκρανία βρέθηκαν στην εξουσία ανόητοι και κοντόθωροι πολιτικοί, πράγμα που επέτρεψε στη Δύση να την αποσπάσει βίαια από τον Ρωσικό κόσμο, με αποτέλεσμα τον εμφύλιο πόλεμο και την διάλυση της χώρας. «Στο τέλος του αγώνα, χάρη στις προσπάθειες που θα καταβάλει η Ρωσία, όλοι οι οδοί θα οδηγήσουν στην κεντρική λεωφόρο της ρωσικής ιστορίας, θα οδηγήσουν στην ενότητα όλων των ρώσων, γιατί είμαστε ένας λαός», είπε. Τα όραμα και το σχέδιο του Πούτιν είναι να ελέγχει πλήρως πολιτικά ολόκληρη την Ουκρανία και όχι μόνο τις περιφέρειες DNR και LNR, πράγμα που έχει ήδη κάνει, τις έχει ενσωματώσει ανεπίσημα στη Ρωσία.