Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Κίεβο, που συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας βυθίστηκε στο χάος κατά τη διάρκεια μαζικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης, καθώς ένοπλες ακροδεξιές ομάδες συγκρούονται σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οκτώ πολίτες και έξι αστυνομικοί είναι νεκροί (κάποιοι από εκατέρωθεν πυρά), ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, την καρδιά του αντικυβερνητικού κινήματος, που στη συνέχεια ανακαταλήφθηκε από αντικυβερνητικούς. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πλατεία με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται. Συνάντηση με ηγέτες της αντιπολίτευσης θα έχει αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

 
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών οι αστυνομικοί πυροβολήθηκαν (ο ένας στον λαιμό). Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα κάποιοι από τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ κάποιες πηγές, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αναφέρουν πως δύο έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή. Επίσης σε ρωσικά μέσα γίνεται αναφορά και σε νεκρό, ο οποίος εγκλωβίστηκε σε κτίριο, που πυρπόλησαν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και οι οποίες έχουν αποκτήσει ισχυρή παρουσία στις διαδηλώσεις, που οργανώνει η φιλοδυτική αντιπολίτευση. Μάλιστα στο παρελθόν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει τη δράση των νεοναζιστικών – νεοφασιστικών οργανώσεων. 
 
Δεκάδες είναι οι τραυματίες, τριάντα εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η κυβέρνηση είχε θέσει τελεσίγραφο για τον τερματισμό των συγκρούσεων, απειλώντας με επέμβαση «με την πιο μεγάλη ισχύ». Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις προσπάθειες κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων κοντά στο Κοινοβούλιο, οι οποίες ξεκίνησαν μετά τα επεισόδια της Τρίτης.
 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, είχε καλέσει νωρίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας εκφράζοντας φόβους για κλιμάκωση των συγκρούσεων. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μη διαλύσει τη συγκέντρωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να αποσύρει τις αστυνομικές δυμάμεις, ώστε να μην κλιμακωθούν τα αιματηρά επεισόδια.
 
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περιμετρικά του κοινοβουλίου όταν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να εισβάλλουν εντός του κτιρίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με χρήση χημικών, γκλομπς κλπ. Καταγγελίες από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο και για ελεύθερους σκοπευτές που χρησιμοποίησαν πλαστικές αλλά και πραγματικές σφαίρες.
 

Μετά από εβδομάδες συγκρούσεων, το Σαββατοκύριακο υπήρξαν αναφορές για αποκλιμάκωση της έντασης μετά την εκκένωση των καταλήψεων κυβερνητικών κτιρίων από την αντιπολίτευση και εν συνεχεία την ανακοίνωση της κυβέρνησης για χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες. Ωστόσο την Τρίτη το κλίμα ανατράπηκε. Μεταξύ άλλων η αντιπολίτευση ζητά την συνταγματική αναθεώρηση με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου, αίτημα που θα εξεταζόταν την Τρίτη στη Βουλή.
 
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε τον τερματισμό των συνομιλιών με την Ευρώπη για μια εμπορική συμφωνία και παράλληλα την στροφή προς τη Ρωσία. Η φιλοδυτική αντιπολίτευση κάλεσε τους οπαδούς της σε ένα μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα, στο εσωτερικό του οποίου σταδιακά ενισχύθηκαν οι φασιστικές νεοναζιστικές οργανώσεις.
 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία» επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
 
«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση» προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
 

Η Κάθριν Άστον, ως επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., καταδίκασε «όλες τις μορφές βίας», ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση». «Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου», δήλωσε η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ.
 
«Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «δεν θα τερματιστεί η κρίση». «Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)», συνέχισε.

Ads

Ζωντανή μετάδοση από την Πλατεία Ανεξαρτησίας

Ads