Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στο Σεβεροντονιέτσκ, με τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, να δηλώνει ότι το ένα τρίτο της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και των συμμαχικών τους πολιτοφυλακών, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η «απελευθέρωση» – όπως την χαρακτήρισε – του Ντονμπάς, προχωρά δύσκολα.

Ads

«Η απελευθέρωση της πόλης (σσ: Σεβεροντονιέτσκ), καθώς και του γειτονικού Λισιτσάνσκ, αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον στρατό» σημείωσε ο Πάσετσνικ, επιβεβαιώνοντας τον βασικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων να δημιουργήσουν κλοιό στον ουκρανικό στρατό στην περιοχή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παράλληλος στόχος είναι να ικανοποιηθεί η «διάθεση των κατοίκων των απελευθερωμένων περιοχών» για ένα «δικαστήριο για τους Ουκρανούς εθνικιστές».

Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει χρονικές προβλέψεις: «Δεν είναι απολύτως σωστό να κάνουμε προβλέψεις για το πότε θα απελευθερώσουμε πλήρως τη δημοκρατία και θα φτάσουμε στα συνταγματικά της σύνορα. Ο εχθρός, διαισθανόμενος την ήττα του που πλησιάζει, συμπεριφέρεται αρκετά επιθετικά, ανοίγει πυρ τόσο στους οικισμούς μας στην πρώτη γραμμή όσο και σε αυτούς που μόλις απελευθερώθηκαν», είπε σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ads

Σημείωσε επίσης ότι οι μονάδες της «λαϊκής πολιτοφυλακής» της «ΛΔ» του Λουγκάνσκ, με την υποστήριξη της Ρωσίας, «έχουν ήδη απελευθερώσει περίπου το 95% του εδάφους της δημοκρατίας».

Ωστόσο παραδέχτηκε, ότι «η διαδικασία απελευθέρωσης σχεδόν όλων των οικισμών ήταν προβληματική». «Μπορούμε να πούμε για την απελευθέρωση σχεδόν κάθε οικισμού ότι η διαδικασία ήταν προβληματική. Ο πόλεμος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μας πήρε πολύ χρόνο, για παράδειγμα, να απελευθερώσουμε το Ρουμπίζνογιε και την Ποπάσναγια», είπε.

Στο μεταξύ, η Ρωσία, ενσωματώνει de facto ταχύτατα τις ουκρανικές περιοχές που καταλαμβάνει. Εκτός από την παροχή ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους, την Τρίτη έγινε γνωστό, ότι οι περιοχές της Χερσώνας και του Ζαπορόζιε πέρασαν στο ρωσικό τηλεφωνικό και διαδικτυακό δίκτυο.