Δεν θα τηρήσει τελικά την υπόσχεσή της η Δύση για αποστολή στην Ουκρανία δύο πλήρων ταγμάτων αρμάτων μάχης Leopard 2, καθώς όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, οι δυτικοί σύμμαχοι δυσκολεύονται να τα συγκεντρώσουν.

Ads

Σύμφωνα με όσα είπε, η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι τα μόνα δύο κράτη που δεσμεύονται να στείλουν την έκδοση A6 του Leopard 2, με το Βερολίνο να έχει ανακοινώσει την αποστολή δεκατεσσάρων αρμάτων και την Πορτογαλική κυβέρνηση, τριών.

Όπως δήλωσε επίσης ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, μετά από συνάντηση με ομολόγους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Πολωνία έχει συγκεντρώσει περίπου 30 οχήματα της παλαιότερης έκδοσης Α4 του Leopard 2, αλλά πολλά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευές πριν αναπτυχθούν, προσθέτοντας πως τα άρματα αυτά θα φτάσουν στην Ουκρανία μόλις στα τέλη Απριλίου.

Η παραδοχή αυτή αποτελεί ουσιαστικά πισωγύρισμα όσον αφορά τη γενικότερη βοήθεια των δυτικών συμμάχων στην Ουκρανία.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θα συγκροτήσουν γρήγορα δύο τάγματα άρματα μάχης για την Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν 31 άρματα M1 Abrams.