Αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, μεταρρύθμιση του Συντάγματος, επίλυση της κρίσης ιδίως στις ανατολικές περιοχές και εγγύηση για την προστασία των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων, είναι οι όροι που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία ώστε να την στηρίξει οικονομικών. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το Κίεβο ανακοίνωσε την αναστολή της αποπληρωμής των χρέων του προς τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, που εκτιμώνται σε περίπου 2,2 δις δολάρια. Πριν από μερικές ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει πως η κρίση χρέους της Ουκρανίας βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο θέτοντας σε κίνδυνο και την τροφοδοσία στην Ευρώπη. 

Ads

 
«Αν η Ουκρανία πληροί αυτές τις τέσσερις προϋποθέσεις, τότε θα μπορέσουμε να προωθήσουμε μια επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και στον τομέα του φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
«Η επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία θα πρέπει να είναι ειρηνική και με βάση τη νομοθεσία της χώρας, χωρίς διακρίσεις σε βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού, χωρίς θύματα και αιματοχυσία», τόνισε ο Σιλουάνοφ και πρόσθεσε πως «η συνταγματική αναθεώρηση, η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών και ο σχηματισμός μιας νόμιμης κυβέρνησης» αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει το Κρεμλίνο να συζητήσει και να διαπραγματευτεί με το Κίεβο.
 
Το χρέος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου, εκτιμάται σε πάνω από δύο δις δολάρια. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε με σχετική επιστολή προς τους ηγέτες 18 ευρωπαϊκών κρατών πως το χρέος της Ουκρανίας έχει φτάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο και ενδεχομένως αυτή η κρίση χρέους να επηρεάσει και την τροφοδοσία της Ευρώπης. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για λάβουμε σοβαρά αυτό το μήνυμα (Γερμανία και Ευρώπη) και θα πρέπει να δώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ωστόσο το Σάββατο η εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz ανακοίνωσε την αναστολή της αποπληρωμής των οφειλών της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την τιμή πώλησής του φυσικού αερίου.
 
Υπενθυμίζεται πως μετά την κρίση στην Ουκρανία και την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τον τερματισμό της έκπτωσης της τιμής του φυσικού αερίου που είχε συμφωνηθεί με τον Γιανουκόβιτς, κατηγορώντας το Κίεβο για καθυστέρηση αποπληρωμής του χρέους της. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, η Gazprom, αύξησε την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου για τους ουκρανούς καταναλωτές από τα 268 δολάρια στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα λέγοντας ότι το Κίεβο δεν δικαιούται πλέον έκπτωση.
 
«Το ζήτημα αποπληρωμής του χρέους συνδέεται άμεσα με την διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου», δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής Naftogaz. «Δεν βλέπουμε τον λόγο να αναθεωρήσουμε την τιμή. Θεωρούμε την τιμή στα περίπου 500 δολάρια ως μη αγοραστική, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, αναστείλαμε τις πληρωμές για όσο χρόνο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στη φιλορώσων
 
Χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές παραμένουν στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων στην Ανατολική Ουκρανία, και κυρίως στο Ντόνετσκ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ, ενώ σήμερα το πρωί κατέλαβαν και το αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, περίπου 150χλμ  από τα σύνορα με τη Ρωσία. Το Σάββατο παραιτήθηκε και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντόνετσκ, όπως ζητούσαν οι φιλορώσοι διαδηλωτές. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, στο αρχηγείο της αστυνομίας υψώθηκε ρωσική σημαία και υπεστάλη η ουκρανική. 

Ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ, που διορίστηκε από την κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απείλησε με σκληρή αντίδραση από το κράτος. «Η απάντηση στους καταληψίες θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες. Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο … θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολούν κτήρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης»,τόνισε σε ανάρτησή του μέσω Facebook.
 
Σημειώνεται πως την Παρασκευή εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση του Κιέβου για τερματισμό των καταλήψεων, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια δράση από την ουκρανική αστυνομία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πραγματοποίησε την Παρασκευή, επίσκεψη μερικών ωρών στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια. «Δεν υπάρχει οδός για τη βία», δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, προσφέροντας εγγυήσεις στους φιλορώσους που ζητούν ανεξαρτησία.
 
Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας λύσης στην κρίσης, Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ θα έχουν συνάντηση στις 17 Απριλίου στη Γενεύη. «Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα πάει στη Γενεύη για να συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική οδό», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ουκρανία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη Γενεύη από τον υπουργό της επί των Εξωτερικών Αντρίι Νεστσίτσα, η ΕΕ από την Κάθριν Άστον και η Ρωσία από τον Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ads