Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν τον κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό στο Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που στο Σλαβιάνσκ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους με την κατηγορία της «κατασκοπείας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ». Σημειώνεται πως την Κυριακή το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος ένας από τους ευρωπαίους στρατιωτικούς παρατηρητές για «για λόγους υγείας».

Ads

Οι φιλορώσοι ζητούν τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω του τηλεοπτικού σταθμού του Ντόνετσκ, ενώ παράλληλα ζητούν τη δημιουργία ενός καναλιού της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες τεχνικοί έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για την προβολή ρωσικών καναλιών. Στο κτίριο του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού υψώθηκε η σημαία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ». Πλήθος κόσμου έφτασε στο σημείο τροφοδοτώντας τους καταληψίες με τεχνολογικό εξοπλισμό. 
 
Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται με ομάδα διαμεσολαβητών του ΟΑΣΕ, όπως ανακοίνωσε ο ντε φάκτο δήμαρχος της πόλης και επικεφαλής των αυτονομιστών Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους είναι «η απελευθέρωση αυτονομιστών που κρατούνται από τις αρχές του Κιέβου». 
 
«Οι στρατιώτες που κρατούνται είναι όμηροι της κατάστασης, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα υπάρξει κάποια συμφωνία», τόνισε, ενώ ανακοίνωσε πως οι αυτονομιστές συνέλαβαν ακόμη τρεις άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, που συμμετείχαν σε επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών στην πόλη Χορλιβκα. Μάλιστα οι φιλορώσοι έδωσαν στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο με τους τρεις Ουκρανούς κρατούμενους. 

Ένας από τους παρατηρητές που κρατούνται, ο γερμανός συνταγματάρχης Άξελ Σνάιντερ, δήλωσε πως όλοι οι απαχθέντες παρατηρητές είναι καλά στην υγεία τους. «Δεν μας άγγιξαν. Κανένα μέλος της αποστολής δεν υπέστη σωματική κακοποίηση», δήλωσε και συνέχισε: «Όλοι οι αξιωματικοί είναι καλά στην υγεία τους. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη για το πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας (…) Ο Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ έχει εγγυηθεί για την ασφάλεια μας». «Από τα βάθη της ψυχής μας ευχόμαστε να επιστρέψουμε στις χώρες μας το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις κατηγορίες από τους φιλορώσους περί κατασκοπείας για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, ο ‘Αξελ Σνάιντερ έκανε λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς». «Δεν είμαστε το ΝΑΤΟ. Η αποστολή μας ήταν διαφανής. Όλα τα μέλη του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, το γνώριζαν» δήλωσε. Σημειώνεται πως οι παρατηρητές που κρατούντα προέρχονται από τη Γερμανία, τη Τσεχία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Πολωνία. 

Ads