Νεκρός από τις σφαίρες δύο μασκοφόρων έπεσε στο Κίεβο ο Ουκρανός δημοσιογράφος Όλες Μπούζινα, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατυπώσει επανειλημμένα φιλορωσικές θέσεις.

Ads

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο 45χρονος δημοσιογράφος δέχτηκε τις σφαίρες από τους δύο ένοπλους μασκοφόρους μέσα από διερχόμενο όχημα.

Περισσότερο ακτιβιστής απ’ ό,τι δημοσιογράφος, όπως αναφέρει η Guardian, ο Μπούζινα εργάστηκε επί τρεις μήνες στην ουκρανική εφημερίδα Segodnya, απ’ όπου παραιτήθηκε τον Μάρτιο υποστηρίζοντας ότι δέχτηκε πιέσεις για λογοκρισία.

Εξάλλου, την Τετάρτη, νεκρός στο κεφαλόσκαλο του σπιτιού του, επίσης από σφαίρα, βρέθηκε και ο Ολεγκ Καλάσνικοφ, μέλος της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η Αστυνομία δεν διευκρίνισε αμέσως εάν επρόκειτο για δολοφονία ή αυτοκτονία. Ο ουκρανός πρόεδρος ωστόσο Πέτρο Ποροσένκο έδωσε την Πέμπτη εντολή για γρήγορη και διαφανή έρευνα για τις δολοφονίες τόσο του Μπούζινα όσο και του Καλάσνικοφ.

Ads

Σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, ο Αντον Γκερασένκο, υποστήριξε μέσω Facebook ότι αμφότεροι Μπούζινα και Καλάσνικοφ ήταν βασικοί μάρτυρες σε ποινική υπόθεση για την επίθεση σε φιλοδυτικούς διαδηλωτές στη Μεϊντάν από φιλορώσους, στις αρχές του 2014.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοβ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει ρωσικός δάκτυλος στις δολοφονίες, «με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία εκ των έσω».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τον θάνατο του Μπούζινα «πολιτική δολοφονία».