Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι τελευταίοι 243 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές, είδηση που επιβεβαίωσε και η αντιπολίτευση, καλώντας παράλληλα σε νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Οι κυβέρνηση δεν θα αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων εάν οι διαδηλωτές δεν εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει και δεν διαλύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει στο Κίεβο.

Ads

Πολλοί από τους κρατούμενους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση έχουν περιέλθει σε νέο αδιέξοδο. Ακόμη δεν έχει οριστεί ο νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση στα τέλη Ιανουαρίου του Μικόλα Αζάροφ.

Παράλληλα, οι σύμμαχοι του προέδρου, που κατέχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Νέα βέλη Ρωσίας προς ΕΕ για την Ουκρανία

Για ενδέκατη φορά μετά την έναρξη του «κινήματος της Ευρώπης» στα τέλη Νοεμβρίου -μετά από την άρνηση του ουκρανού προέδρου να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ- οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας), στο κέντρο του Κιέβου, η οποία παραμένει κατειλημμένη από τους διαδηλωτές που έχουν στήσει οδοφράγματα.