Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα στο Χάρκοβο, στην Ανατολική Ουκρανία, από πυρά νεοναζί του «Δεξιού Τομέα», οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον φιλορώσων διαδηλωτών και έπιασαν ομήρους. Με την επέμβαση της αστυνομίας οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι και οι νεοναζί συνελήφθησαν. Η δολοφονία φιλορώσων διαδηλωτών σημειώνεται λίγες ώρες πριν από το δημοψήφισμα της Κριμαίας για απόσχιση από την Ουκρανία και προσάρτιση στη Ρωσία. 

Ads

 
Η ένοπλη ομάδα του Δεξιού Τομέα, περίπου 40 άτομα, «ταμπουρώθηκε» σε κτίριο, όπου βρίσκονται και τα γραφεία νεοναζιστικής οργάνωσης, και άρχισε να επιτίθεται με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και βόμβες μολότοφ κατά συγκεντρωμένων φιλορώσων διαδηλωτών, που επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο. Νωρίτερα φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία στο Χάρκοβο, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο, το οποίο και ακολούθησαν βλέποντας τους επιβάτες να εισέρχονται στο εν λόγω κτίριο. 

Οι νεοναζί άνοιξαν πυρ. Σύμφωνα με τις αρχές δύο άτομα σκοτώθηκαν, ενώ ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός. Οι νεοναζί έπιασαν ομήρους τρία άτομα. Με παρέμβαση του δημάρχου του Χάρκοβο ο ένας διαδηλωτής αφέθηκε ελεύθερος. Ακολούθησε ο αποκλεισμός του κτιρίου και τις πρώτες πρωινές ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο και συνέλαβαν τους ενόπλους.

 
Σύμφωνα με το RT υπάρχουν νέες αναφορές για κλοπή όπλων και πυρομαχικών από στρατιωτική αποθήκη στη Δυτική Ουκρανία. Όπως σημείωσε στο RIA Novosti πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, που δεν κατονομάζεται, υπάρχουν αναφορές για κλοπή στα τέλη Φεβρουαρίου χιλιάδων όπλων μεταξύ των οποίων καλάσνικοφ και πιστόλια Μακαροφ, αλλά και ελαφρά πολυβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών.
 
Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτά όπλα ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της Ουκρανίας και τις νεοναζιστικές ομάδες, ενδέχεται ωστόσο να βγουν και εκτός της χώρας. Με δεδομένο την ενισχυμένη φύλαξη στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σημαντικός αριθμός αυτών των όπλων να πουληθούν στις δυτικές και νότιες γειτονικές χώρες και στα Βαλκάνια. 

Έτοιμη για το δημοψήφισμα η Κριμαία, όχι όμως και η Δύση
 
Την Κυριακή το βράδυ (περίπου στις 20.00 ώρα Ελλάδας) θα ανακοινωθούν τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανίας. Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ξεκινά στις 08:00, θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, πρόεδρος της Επιτροπής που έχει την ευθύνη για το δημοψήφισμα, 623 δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν 129 μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει διαπίστευση για να καλύψουν το δημοψήφισμα, καθώς και 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι παρατηρητές αυτοί θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα, οι τοπικοί παρατηρητές θα φέρουν ένα μπλε σήμα.
 

 
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το 77% των πολιτών της Κριμαίας δηλώνει πως θα ψηφίσει υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσία. Τα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε τρεις στοίβες: Για τη Ρωσία, για διευρυμένη αυτονομία και τα λευκά ψηφοδέλτια.
 
Για το δημοψήφισμα η Δύση έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της υποστηρίζοντας πως είναι «παράνομο». Το Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας για το ζήτημα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στο Παρίσι υποστήριξε πως «το αυριανό δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομική αξία» και πως «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να ξαναβρεθεί η οδός της διαπραγμάτευσης». 

Εν τω μεταξύ το Σάββατο συνεδρίασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ωστόσο η Ρωσία άσκησε βέτο στην απόφαση της Δύσης για καταγγελία της διαδικασίας, ενώ η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία. Το σχέδιο της απόφασης που προώθησαν οι δυτικές χώρες έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.
 
Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν «άνευ καμίας εγκυρότητας» και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.
 
Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν «πραξικοπήματος» και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας». «Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια», απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για «την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας που όπως είπε θα έχουν «συνέπειες».

Για «ένταση στα σύνορα» με Ρώσους κάνει λόγο το Κίεβο
 
Η μεταβατική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας του Κιέβου ανέφερε το Σάββατο πως σημειώθηκε ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας υποστηρίζοντας πως ανέπτυξε αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές στην προσπάθεια να αποκρούσει μια προσπάθεια ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν σε μια λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή.
 
«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σήμερα… απέκρουσαν προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, υποστηρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε «αεροπορικές, χερσαίες δυνάμεις και το αεροκίνητο τάγμα του στην επιχείρηση». 

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Πούτιν στη Μόσχα
 
Δύο διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα. Μία ενάντια της «κατοχής στην Κριμαία» και της πολιτικής του Κρεμλίνου και μία για την υποστήριξη της στάσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
 
«Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!» έγραφε το κεντρικό πανό της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που η ξεκίνησε από την πλατεία Πούσκιν. «Μακριά από την Ουκρανία!», «Όχι στον πόλεμο!» έγραφαν ορισμένα πλακάτ ενώ πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν ρωσικές και ουκρανικές σημαίες.
 

Μαζική ήταν και η συμμετοχή στη συγκέντρωση υποστήριξης του Πούτιν που πραγματοποιήθηκε κοντά στην πλατεία της Επανάστασης και το Κρεμλίνο. «Δεν θα υπάρξει Μαΐντάν στη Μόσχα», είπαν οι ομιλητές. 

Ads

* Φωτογραφίες από Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο

image

image

image

image

image