Τα παράπονα του Κιέβου επειδή δεν προσκλήθηκε στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον ερχόμενο Ιούλιο εξέφρασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ads

Ειδικότερα, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία προσκλήθηκε να λάβει μέρος μόνο σε μια συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου.

«Λάβαμε πρόσκληση, αλλά όχι για την ίδια τη σύνοδο, αλλά για να συμμετάσχουμε στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, το οποίο θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής», εξήγησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο Κουλέμπα εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη ξεκάθαρης θέσης στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας.

Ads

«Ορισμένες χώρες υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να προσκληθεί, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση. Είμαστε της αντίθετης γνώμης», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Κουλέμπα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την πρόσκληση του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και εάν η συμμαχία «δεν λάβει μια ισχυρή απόφαση» για την ένταξη της Ουκρανίας, τότε «η λογική του φόβου θα επικρατήσει».

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στις 19 Ιουνίου ότι στη συνάντηση, οι σύμμαχοι δεν θα συζητήσουν επίσημη πρόσκληση προς την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά θα πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις για το ποιες αποφάσεις θα φέρουν το Κίεβο πιο κοντά στην ένταξη στη συμμαχία.