Τον άμεσο αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων αποφάσισε η Βουλή στην Ουκρανία. Η απόφαση στοχεύει στην γνωστότερη όλων, τον νεοναζιστικό «Δεξιό Τομέα», του οποίου τα μέλη ευθύνονται για τις βίαιες αιματηρές συγκρούσεις κατά τις διαδηλώσεις στο Κίεβο τους περασμένους μήνες. Εάν ο «Δεξιός Τομέας» αρνηθεί να καταθέσει τα όπλα θα τεθεί επισήμως εκτός νόμου. Η απόφαση στηρίχθηκε από 256 βουλευτές, ενώ χρειαζόταν 220 θετικές ψήφους για να περάσει. 

Ads

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα, την αύξηση της εγκληματικότητας και τις συστηματικές προκλήσεις σε βάρος αλλοδαπών πολιτών στην νοτιοανατολική Ουκρανία και στο Κίεβο, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας και τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας να αφοπλίσουν αμέσως τις παράνομες ένοπλες ομάδες», αναφέρεται στο ψήφισμα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti. 

Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, πίεσε τους παραστρατιωτικούς να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά από ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά το οποίο ένα μέλος του «Δεξιού Τομέα» άνοιξε πυρ τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής Δήμαρχος, Μπογκντάν Ντουμπάς

image

Ads

Μια ειδική ομάδα της Αστυνομίας, οπλισμένη με αυτόματα πυροβόλα, κατέλαβε το ξενοδοχείο Ντνέπρ, το οποίο ο «Δεξιός Τομέας» χρησιμοποιούσε σαν βάση τις τελευταίες εβδομάδες και μετέφερε ένα τελεσίγραφο, που έδινε εντολή να εκκενωθεί ο χώρος αφήνοντας όλα τα όπλα. Σε αντάλλαγμα, η αστυνομία θα προσέφερε έναν ασφαλή δρόμο μέχρι την έξοδο της πόλης για τους παραστρατιωτικούς, οι οποίοι έφτασαν στο Κίεβο από τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. 

Οι αστυνομικοί μπήκαν στο ξενοδοχείο και σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν κάποια όπλα και μερικούς αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κρυμμένους. Τα όπλα εξετάζονται εάν έχουν χρησιμοποιηθεί στις εγκληματικές πράξεις που καταγράφηκαν στο Κίεβο τον τελευταίο καιρό. 

image

Την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 2000 ακροδεξιοί του «Δεξιού Τομέα» εισέβαλαν στο ουκρανικό κοινοβούλιο προσπαθώντας να το καταλάβουν. Ζητούσαν την παραίτηση του Αβάκοφ για την δολοφονία ενός εκ των ηγετών τους, του Αλεξάντρ Μιζίτσκο, ο οποίος αναζητούνταν από τις αρχές. Μερικές μέρες νωρίτερα είχαν απειλήσει ότι θα σκοτώσουν τον υπουργό σε αντίποινα. 

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε σε συνέντευξή του ότι η Μόσχα έχει τα στοιχεία ότι ο «Δεξιός Τομέας» ευθύνεται για τους θανάτους από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα, από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές έπεσαν νεκροί τόσο διαδηλωτές όσο και αστυνομικοί.