Τον πρέσβη της στην Ουκρανία ανακάλεσε η Ρωσία στη Μόσχα για διαβουλεύσεις. Λίγο νωρίτερα ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας και σύμμαχος της Τιμοσένκο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε διαδικασία στενότερης σχέσης με την Ευρώπη, δηλώνοντας έτοιμος για συνομιλίες με τη Ρωσία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Προθεσμία για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μέχρι την Τρίτη έδωσε νωρίτερα στα μέλη του Κοινοβουλίου, μετά την εκλογή του ως μεταβατικού προέδρου. Ότι δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του πρωθυπουργού, δήλωσε η Γιούλια Τιμοσένκο στη Βουλή, ενώ το κόμμα της ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ. Στο μεταξύ, Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα». Άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο εκτελών χρέη γενικού εισαγγελέα διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του και του πρώην υπουργού Εσόδων.

Ads

Σε διάγγελμά του το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Τουρτσίνοφ είπε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει αποστολή να σταθεροποιήσει κατεπειγόντως την οικονομία, που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην Ουκρανία και την ανάγκη ανάλυσης της κατάστασης, ελήφθη απόφαση για ανάκληση του ρώσου πρέσβη στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις στη Μόσχα».

Στόχος της Τιμοσένκο η προεδρία;

Το γεγονός ότι η Τιμοσένκο δεν δέχτηκε τη θέση του πρωθυπουργού, εκτιμάται πως μπορεί να δείχνουν ότι στόχος της είναι η προεδρία της Ουκρανίας. «Εξεπλάγην όταν άκουσα πως προτάθηκα για τη θέση του πρωθυπουργού, γιατί κανείς δεν συζήτησε κάτι τέτοιο μαζί μου» είπε η Τιμοσένκο, δηλώνοντας ευγνώμων για το σεβασμό που δείχνει  η πρόταση για το πρόσωπό της, καθώς υποστηρικτές της στην ουκρανική Βουλή δήλωσαν πως είναι μία από τους τρεις που θα υποστήριζαν για τη θέση του επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. 

Ads

Διαβάστε επίσης: 

Συμφωνία Μέρκελ-Πούτιν

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο  Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν «συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας με την καγκελάριο της Γερμανίας εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο.Ο Πούτιν και η Μέρκελ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την συζήτηση των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Δρομολογούνται προφυλακίσεις

«Μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Ολεχ Μαχνίτσι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα και διέταξε την προσαγωγή του προκατόχου του Βίκτορ Πσόνκα και του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο. Από την πλευρά του, ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Άγνωστη παραμένει η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο Γιανούκοβιτς. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ηγηθεί του αποσχιστικού κινήματος, που τάσσεται υπέρ της προσάρτησης των ανατολικών επαρχιών στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιανούκοβιτς το Σάββατο αποπειράθηκε να διαφύγει στη Ρωσία με μισθωμένο αεροπλάνο. Ωστόσο, η Υπηρεσία Συνοριακών Ελέγχων δεν επέτρεψε στο αεροσκάφος να απογειωθεί από την περιοχή του Ντόνετσκ, πόλη στην ανατολική Ουκρανία που αποτελεί παραδοσιακή βάση στήριξης του αποπεμφθέντος προέδρου.

Διαβάστε επίσης: Κατακλύζει το Ίντερνετ βίντεο με φερόμενη «φυγή» του Γιανουκόβιτς

Ρωσία: Ζητήστε βοήθεια από το ΔΝΤ

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ουκρανίας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η βαθμολογία της χώρας έπεσε κατά ένα επίπεδο, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική. Επιπλέον, το νόμισμα της Ουκρανίας, η γρίβνα, έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ από την έναρξη του έτους.

Μήνυμα πως η Ουκρανία θα πρέπει να ζήτησει δανειακή στήριξη από το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, έστειλε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Άντον Σιλουάνοφ, ενισχύοντας την εικόνα πως η Μόσχα δεν πρόκειται να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς Κίεβο, μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρουΓιανούκοβιτς. Ο Σιλουανόφ πρόσθεσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ. «Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτό το εγχείρημα, και στην ταχεία σταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης», ανέφερε ο ρώσος ΥΠΟΙΚ.

Ε.Ε και ΗΠΑ έτοιμες για στήριξη

Στην Ουκρανία μεταβαίνει τη Δευτέρα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας. Η Ε.Ε. έχει τονίσει πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, θέτει όμως ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ. Εξάλλου, νωρίτερα την Κυριακή ο ευρωπαίος  επίτροπος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Όλι Ρεν. δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παρέχουν «ουσιαστική οικονομική βοήθεια» και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική, μόλις η Ουκρανία αποκτήσει νέα κυβέρνηση. 

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία. «Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News.

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία και άλλες χώρες, προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ.

Παράλληλα, μήνυμα στη Ρωσία πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας έστειλε η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται» είπε η Ράις απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.