Ένταση και επεισόδια ξέσπασαν τη Δευτέρα στο Κίεβο στην Ουκρανία κατά τη δεύτερη ημέρα αντικυβερνητικών συλλαλητηρίων. Το νέο κύμα διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ξέσπασε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τις διαδικασίες για εμπορική σύνδεση με την ΕΕ και να μην υπογράψει την ιστορική συμφωνία, στρέφοντας το βλέμμα της προς τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η φυλακισμένη ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, ξεκίνησε σήμερα απεργία πείνας «με αίτημα την τους συμφώνου εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.»

Ads

 
Στις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις καλούν κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο οι συμμετέχοντας δηλώνουν πως «δεν είναι υποκινούμενοι από τα πολιτικά κόμματα» και πως «ο πρωθυπουργός δεν είχε ούτε νομικό, ούτε ηθικό δικαίωμα να παγώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να στρέψει την προσοχή του στη Ρωσία», όπως αναφέρει το euronews.
 
Στις διαδηλώσεις πάντως συμμετέχουν ηγετικά στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως ο Βιτάλι Κλίτσκο, επικεφαλής ενός εκ των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. «Μετά από συνομιλίες με πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση με την Ουκρανία. Οι πόρτες δεν έχουν κλείσει ακόμη. Ωστόσο, εξαρτάται από εμάς εάν θα γίνουμε ή όχι μέρος της Ευρώπης», δήλωσε ο Κλίτσκο.
 
«Η Ουκρανία στην Ευρώπη» είναι το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων με την ανταποκρίτρια του euronews να δηλώνει πως «παρά τη βροχή στην Ευρωπαϊκή Πλατεία του Κιέβου, εκατοντάδες Ουκρανοί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Υποστηρίζουν πως θα συνεχίζουν έως τις 29 Νοεμβρίου, ημέρα που αναμένεται να καθοριστεί η μοίρα της Ουκρανίας στη Σύνοδο του Βίλνιους».
 
Στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε μια ξαφνική στροφή στην κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας αρνούμενος να υπογράψει τη συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την ΕΕ. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχώρησε στις πιέσεις της Ρωσίας, η οποία είχε σαφώς απειλήσει το Κίεβο με συνέπειες στις οικονομικές τους σχέσεις σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΕ.
 
Το «κίνημα της ευρωπαϊκής ένταξης» ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και οργανώνοντας μαζικά συλλαλητήρια στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την «Πορτοκαλί Επανάσταση» που είχε φέρει στην προεδρία της χώρας τον Βίκτορ Γιουσένκο, ο οποίος επικράτησε έναντι του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
 
Η Γιούλια Τιμοσένκο, ηγέτης της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενη από την κυβέρνηση για διαφθορά επί πρωθυπουργία της, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ξεκινάει απεργία πείνας. «Σε ένδειξη ενότητας προς εσάς, ξεκινώ απεργία πείνας επ’αόριστον, με αίτημα προς τον Γιανουκόβιτς να υπογράψει το σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε.» αναφέρεται στο μήνυμα που ανέγνωσε ο δικηγόρος της Τιμοσένκο, Σέρχι Βλασένκο.
 
Την Παρασκευή η Τιμοσένκο είχε καλέσει τους πολίτες της χώρας της να βγουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να μην υπογραφεί σύμφωνο εμπορικής σύνδεσης Ουκρανίας – Ε.Ε. «Καλώ όλο το λαό να αντιδράσει σαν να επρόκειτο για πραξικόπημα, δηλαδή να βγει στους δρόμους» ανέφερε στην επιστολή της.