Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή του Ούγγρου φωτογράφου Norbert Baksa, να φωτογραφίσει μοντέλα που παριστάνουν πρόσφυγες και μάλιστα μπροστά στο φράχτη που έχτισε η χώρα του για να κλείσει τα σύνορά της. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο στόχος του ήταν η ανάδειξη ενός θέματος που «επιδρά στην καθημερινότητα της Ουγγαρίας». 

Ads

Πόση σχέση, όμως με την καθημερινότητα των προσφύγων έχουν επώνυμες τσάντες και ακριβά smart phone με θήκες coco chanel; Μάλλον δεν αναδεικνύουν το πρόβλημα ενός πρόσφυγα πολέμου. Το ίδιο και μια φωτογράφιση που έχει στηθεί για να φανεί το μοντέλο και το ρούχο και όχι ένα πρόβλημα που ξεριζώνει και ξεκληρίζει εκατομμύρια ανθρώπους. 

image

Οι χρήστες των social media παγκοσμίως επιφύλαξαν πολύ αρνητική κριτική για το project του Ούγγρου που παρουσιάστηκε μάλιστα σε περιοδικό. 

Ads

O Norbert Baksa που έχει δουλέψει μεταξύ άλλων σε περιοδικά όπως το Elle και το Cosmopolitan, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν επιχείρησε να υπερασπιστεί το έργο του: 

«Συνήθως αρνούμαι να ασχοληθώ με πολιτικά ζητήματα αλλά η δεδομένη κατάσταση επιδρά στην καθημερινότητα σχεδόν ολόκληρης της Ουγγαρίας. Όσον αφορά τις αντιδράσεις, ήλπιζα ότι οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και θα καταλάβουν ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουν καθημερινά είναι μεροληπτικές» έγραψε μέσω facebook. 

image

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν σαφή θέση (υπέρ ή κατά), ενώ έχουμε πλημμυρίσει με αντιφατικές πληροφορίες μέσω των ΜΜΕ, έτσι ώστε κανείς να μην έχει εκτεταμένη γνώση για την κατάσταση στο σύνολό της. Αυτό ακριβώς είναι αυτό που θέλουμε να απεικονίσουμε:  βλέπεις μια γυναίκα που υποφέρει, η οποία είναι όμορφη και παρά την κατάστασή της, έχει μερικά κομμάτια υψηλής ποιότητας όπως ρούχα και ένα smartphone» προσθέτει λέγοντας επίσης, ότι όσοι τον αποκαλούν «ηλίθιο» θα πρέπει να εξετάσουν το πρόβλημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες πολύ περισσότερο δε, όταν δεν ζουν στην Ουγγαρία ώστε να βιώνουν από πρώτο χέρι την κατάσταση. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς από τις ειδήσεις αν αυτοί οι άνθρωποι είναι μετανάστες ή κάτι άλλο».