Συντριπτική είναι η νίκη για το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν στις εθνικές εκλογές της χώρας, καθώς με καταμετρημένο το 94% των ψήφων, το κόμμα του Fidesz προηγείται με ποσοστό 53% έναντι 35% της Συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του Πέτερ Μάρκι-Ζάι .

Ads

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ένας εκ των πιο φιλικά διακείμενων στο Κρεμλίνο ηγέτης στην ΕΕ, κατάφερε για 4η φορά να επικρατήσει στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής 3 Απριλίου.

Αν και η καταμέτρηση των ψήφων ήταν ακόμη σε εξέλιξη το βράδυ της Κυριακής, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε μια ξεκάθαρη επικράτηση για τον Όρμπαν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «τεράστια νίκη» του κόμματός του. Τα ποσοστά μεταφράζονται σε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με το Fidesx να εξασφαλίζει 135 έδρες σε σύνολο 199 του ουγγρικού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος ο Όρμπαν μάλιστα, βλέποντας τα αποτελέσματα, έστειλε μήνυμα κατά την ομιλία του όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία διαφωνεί ανοιχτά για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα θυμόμαστε αυτή τη νίκη μέχρι το τέλος της ζωής μας γιατί έπρεπε να παλέψουμε ενάντια σε ένα τεράστιο πλήθος αντιπάλων: την τοπική αριστερή πτέρυγα, τη διεθνή αριστερή πτέρυγα, τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, όλα τα χρήματα και τους θεσμούς της αυτοκρατορίας του Σόρος, τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον Ουκρανό πρόεδρος επίσης. Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα», είπε ο 58χρονος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στους υποστηρικτές του στη Βουδαπέστη.

Ads

Ενώ η Ουγγαρία υποστήριξε τελικά τις περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ που είχαν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, ο Όρμπαν ήταν ανένδοτος ότι τα μέτρα δεν επεκτείνονται στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι περισσότερες από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουγγαρίας προέρχονται από τη Ρωσία.