Δικαστήριο της Βουδαπέστης την Τρίτη δικαίωσε τον ιστορικό Λάσλο Κάρζαι, σε βάρος του οποίου είχε προσφύγει το κόμμα Γιόμπικ της Ουγγαρίας επειδή το αποκάλεσε δημόσια ως νεοναζιστικό κόμμα. Το Γιόμπικ, αυτοπαρουσιάζεται ως αντισυστημικό κόμμα στην Ουγγαρία και ως τέτοιο ήθελε να προβάλλεται, ωστόσο με την απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπεται και επίσημα να αποκαλείται ως νεοναζιστικό.

Ads

 
Το Γιόμπικ υμνεί τον Μίκος Χόρτι, συνεργάτη του Χίλτερ και κυβερνήτη της Ουγγαρίας, τον οποίο σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν συνένοχο με τους ναζί για τις δολοφονίες 600.000 Ούγγρων Εβραίων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Επίσης το Γιόμπικ προωθεί τον αντισημιτισμό και το ρατσισμό και προπαγανδίζει ιδεολογίες του μίσους, θέτοντας στο στόχαστρο εθνικές, κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.
 
O ιστορικός Λάσλο Κάρζαϊ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συζήτησης είχε χαρακτηρίζει το Γιόμπικ νεοναζιστικό κόμμα και για αυτό το λόγο βρέθηκε στο εδώλιο ύστερα από μήνυση που κατέθεσε το νεοναζιστικό κόμμα.
 
«Νεοναζιστικό» επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται και να αποκαλείται στο μέλλον το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικό, σύμφωνα με οριστική και αμετάκλητη απόφαση δικαστηρίου της Βουδαπέστης. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ιστορικός έκανε απλώς και μόνο χρήση του δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του, χωρίς να ζημιώσει την υπόληψη του κόμματος.