Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ουάσινγκτον και η Ρωσία μπορούν να βρουν έναν τρόπο για να χαλαρώσουν τις εντάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν θα ήταν χρήσιμο να διακόψουν τις σχέσεις μόνο και μόνο εξαιτίας των υποψιών για ρωσική ανάμιξη στις περυσινές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ads

Ο Τίλερσον δήλωσε πως η Ρωσία έχει εκφράσει επίσης κάποια προθυμία να επαναλάβει τις συνομιλίες για την κρίση στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να βρούμε σημεία στα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί… Σε σημεία στα οποία έχουμε διαφωνίες θα πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους για να τις αντιμετωπίζουμε», είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους.

Ο Τίλερσον συνάντησε τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο μιας διεθνούς συνάντησης χθες Κυριακή στη Μανίλα, όπου ρώτησε επίσης για τα αντίποινα της Μόσχας εναντίον των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Ads

Ο Τίλερσον δήλωσε πως είπε στον Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην εντολή του Κρεμλίνου να μειώσουν κατά περίπου 60% έως την 1η Σεπτεμβρίου το διπλωματικό προσωπικό τους στη Ρωσία.

Η συνάντηση ήταν η πρώτη αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα τις κυρώσεις που η Ρωσία υποστηρίζει πως ισοδυναμούν με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και τερματίζουν τις ελπίδες για καλύτερες σχέσεις.