Ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστο δρόμο στο Τορόντο στον Καναδά. Το περιστατικό σημειώθηκε στο πεζοδρόμιο στην οδό Γιόνγκ, κοντά στη λεωφόρο Φιντς, γύρω στις 13.30, τοπική ώρα, δηλαδή σε ώρα αιχμής. 

Ads

Σύμφωνα με τις  πληροφορίες, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 16 τραυματίστηκαν από τη φονική πορεία του οχήματος. 

Ο οδηγός, που επιχείρησε αρχικά να διαφύγει, συνελήφθη σε μικρή απόσταση από το σημείο του περιστατικού, λίγα οικοδομικά τετράγωνα παραπέρα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, χωρίς να αναφέρει ωστόσο λεπτομέρειες για την ταυτότητα ή τα κίνητρά του. «Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και το συντομότερο δυνατό θα ενημερώσουμε τους Καναδούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. 

Αυτόπτης μάρτυρας πάντως δήλωσε στο BBC πως είδε τον οδηγό να σταματά και να ανεβαίνει εκ νέου στο πεζοδρόμιο αφότου εμβόλισε το πλήθος. Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο twitter από αυτόπτες μάρτυρες και μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα φαίνεται να δείχνουν τη στιγμή της σύλληψης του δράστη.

Ads

Μάλιστα σε ένα από τα βίντεο ο άνδρας φαίνεται να κρατά κάτι στο παρατεταμένο χέρι του, που μοιάζει με όπλο, λίγο πριν παραδοθεί στους αστυνομικούς, πετώντας το στο έδαφος. Ακούγεται δε να λέει σε έναν αστυνομικό να τον πυροβολήσει στο κεφάλι. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, το όχημα ανήκε σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

 
Το περιστατικό σημειώθηκε στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Γύρω από το ξενοδοχείο Intercontinental όπου αναμενόταν να συναντηθούν οι υπουργοί για την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στα μέτρα ασφαλείας.

«Πολύ σοβαρό περιστατικό»

Ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ραλφ Γκουντέιλ δήλωσε ότι το περιστατικό είναι «ξεκάθαρα πολύ σοβαρό», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν θύματα». Ωστόσο και αυτός δεν έδωσε πληροφορίες για αριθμό των θυμάτων. Ο ίδιος τόνισε ότι η αστυνομία έχει αναλάβει τις έρευνες και αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το περιστατικό. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες προς το παρόν που να υποδεικνύουν αλλαγή στο επίπεδο ασφάλειας.